Ažuriranje COVID-19 – potreban je test za ulazak u Italiju

Nova uredba koju je izdalo italijansko Ministarstvo zdravlja utvrđuje da je, pored obrasca za lociranje putnika (PLF) i posjedovanja zelene propusnice, sada potrebno da se pokaže i rezultat negativnog testa (PCR ili brzi test) za ulazak u zemlju, bez obzira na zemlju porijekla.
Osobe koje nisu vakcinisane moraju da prođu 5 dana karantina, a 10 u slučaju da nisu porijeklom iz EU. Za osobe koje su vakcinisane nije potreban karantin, ali još uvijek trebaju imati brzi test prije odlaska, ne stariji od 24 sata.

IZUZETAK ZA VOZAČE – teretni, putnički
Nakon prvih informacija objavljenih danas, primljene su dodatne informacije i izuzeća za testiranje NA LICU MJESTA za transportni sektor kako slijedi:

– Posada bilo kojeg vida transporta:
– putujuće osoblje;
– svatko tko uđe u Italiju na period ne duži od 120 sati (5 dana) zbog dokazanog rada, zdravlja ili apsolutne hitnosti, mora po isteku ovog roka, odmah napustiti državnu teritoriju. Ako to ne uspije, osoba ulazi u period nadzora i izolacije od 5 dana i na kraju ovog perioda podvrgava se molekularnom ili antigenskom testu koji se vrši uz pomoć brisa.

Izvor: FIAP, IRU