Ažuriranje COVID-19: Nova pravila u Rumuniji

Na osnovu Odluke Vlade br. 1090/2021, koja stupa na snagu 25. oktobra 2021. godine, u Rumuniji se uvode nove mjere za sprječavanje i suzbijanje posljedica pandemije COVID-19.
Imajte na umu da privredni subjekti koji obavljaju djelatnost prevoza putnika i robe mogu da rade u „normalnom režimu rada“, uz poštovanje mjera sanitarne zaštite (korištenje maske za lice, dezinfekcija radnog mjesta, itd.).

Najvažnije mjere koje se primjenjuju prema odluci Vlade:

1. Odlukom Vlade br. 1090/2021 uvodi se ograničenja kretanja noću u narednih 30 dana. Od 22:00 do 05:00 sati, lica su dužna boraviti u mjestu stanovanja. Mjera se ne odnosi na vozače koji obavljaju domaći i međunarodni prevoz robe i putnika. Osobe koje su vakcinisane protiv SARS-CoV-2 virusa (važi 10 dana nakon završetka sheme vakcinacije) i osobe koje su se oporavile od COVID-19 (između 15 i 180 dana nakon potvrde infekcije) izuzete su od ove mjere uz dokaz o vakcinaciji ili infekciji. Osobe koje nisu izuzete i koje bi trebale da napuste svoje mjesto boravka za to vrijeme moraju da popune samoizjavu (na rumunskom).

2. Pristup javnim institucijama (i privrednim subjektima sa javnim kapitalom) ograničen je na osobe koje mogu dokazati punu vakcinaciju (važi 10 dana nakon završetka sheme vakcinacije), osobe koje pokazuju negativan rezultat RT-PCR testa ne starije od 72 sata ili negativan rezultat brzog testa na antigen ne stariji od 48h i osobe koje su se oporavile od COVID-19 (između 15 i 180 dana nakon potvrde infekcije). Ove mjere se odnose i na prostorije privatnih privrednih subjekata u kojima istovremeno radi najmanje 50 ljudi. Zaposleni u javnim ustanovama izuzeti su od navedenih mjera.

Izvor: UNTRR