Ažuriranje Covid-19 – Nova 3G šema na radnom mjestu od 15. januara 2022. tereti, putnički

Luksemburg će 15. januara 2022. uvesti novo pravilo za borbu protiv širenja korona virusa: „3G“ na radnom mjestu. Bit će slično postojećem pravilu u Njemačkoj. Svaki radnik, zaposlen ili samozaposlen, mora biti ili vakcinisan, izliječen ili testiran (na luksemburškom: geimpft, genesen, getest, dakle „3G“) da bi mu se dozvolio pristup svom radnom mjestu.

Što se tiče vozača teretnih vozila, postojat će neke značajne razlike u poređenju sa pravilom u Njemačkoj:

– U Luksemburgu se pravilo „3G“ primjenjuje na vozače teretnih vozila, uopšteno.
ALI:
– Pravilo „3G” ne važi za vozače u tranzitu kroz Luksemburg.
– Odlučeno je i da se „3G“ pravilo ne primjenjuje na vozače stranih transportnih kompanija koji dolaze u Luksemburg radi istovara/utovara, a zatim ponovo napuštaju zemlju (bez vremenskog ograničenja, tako da vozač može da provede svoj dnevni/nedjeljni odmor u Luksemburgu ).
Izuzetak:
Pravilo „3G” važi za vozače stranih transportnih kompanija ako obavljaju kabotaže u Luksemburgu. U ovom slučaju, strani prijevoznik je odgovoran za svog vozača na isti način kao i luksemburški prijevoznik.

Ukratko: „3G“ pravilo ne važi za vozače teretnih vozila stranih transportnih kompanija, osim za kabotaže.

VAŽNO: kako bi neke kompanije mogle odlučiti da nametnu „3G“ pravilo u svojim prostorijama i za spoljna lica, svaki prijevoznik koji dolazi u Luksemburg treba da se prethodno obrati kompanijama u koje namjerava da utovari/istovari kako bi izbjegli bilo kakvo iznenađenje.

Za dalje informacije, u prilogu pronađite FAK (na engleskom i francuskom) u vezi sa pravilom „3G“ za vozače teretnih vozila, koje služi kao uputstvo za prijevoznike.

FAQ 3G chauffeurs_2022-01-12_EN.Luksemburg

Izvor: CLC