Analize upitnika VTK/STK BiH- Poteškoće u poslovanju kompanija i stanje sirovina/ repromaterijala

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je pripremila analize upitnika o poteškoćama u poslovanju uzrokovanim širenjem koronavirusa i stanju sirovina/repromaterijala u kompanijama u Bosni i Hercegovini, koji su pristigli do 13. marta.2020. godine.

Upitnik o poteškoćama o poslovanju dostavilo je 410 kompanija, većinom iz prerađivačke industrije, a 92% je kazalo da osjeća posljedice, dok 71% osjeća posljedice i kod izvoza i kod uvoza.

Prema rezultatima ankete o stanju sirovina/repromaterijala u kompanijama, u kojoj je učestvovala 261 kompanija, najveći broj kompanija ima zalihu sirovina/repromaterijala za jedan mjesec.

Najveći broj kompanija je naveo da proizvodi finalne proizvode, a sirovine uvozi direkno od dobavljača iz inostranstva, a među tri vodeće zemlje uvoza sirovine/repromaterijala su Italija, Njemačka i Austrija.

Više informacija u analizama u prilogu.

Napomena: Određeni broj kompanija je upitnik popunio kada je bilo značajnih zastoja u transportu roba, dok su drugi popunjavali otkako ima blagih pomaka u transportu.

Analiza: Poteškoće u poslovanju kompanija

Analiza: Stanje sirovina/ repromaterijala

Share This