Ambasador Kraljevine Bahrein posjetio Komoru

Ambasador Kraljevine Bahrein za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Moskvi Nj.E. Ahmed Alsaati posjetio je Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine, gdje je održao sastanak sa predsjednikom Ahmetom Egrlićem sa ciljem unapređenja buduće privredne saradnje dvije zemlje.

Na sastanku se predsjednik prije svega zahvalio ambasadoru na posjeti Komori, tokom koje je razgovarano o aktuelnim pokazateljima trgovinske razmjene između dvije zemlje, kao i mogućnostima njenog unapređenja od zajedničkog interesa. Predsjednik je posebno istakao, da bez obzira na geografsku udaljenost, prijateljski odnosi dvije zemlje i potencijali kojima raspolažu predstavljaju dobar preduslov za intenzivnije poslovanje.

Nakon što se zahvalio na prijemu i organizaciji sastanka, ambasador je izrazio želju za jačanjem saradnje između Bahreina i Bosne i Hercegovine uzimajući u obzir velike mogućnosti.

Naime, kako je istakao, Bahrein nema razvijenu industriju i uvozi značajan broj proizvoda, odnosno roba, a koje Bosna i Hercegovina proizvodi i plasira na tržišta. Sama činjenica da se više od 70% proizvoda plasira na tržište EU dovoljan je dokaz da bosanskohercegovački proizvodi zadovoljavaju visoke standarde kvaliteta, pa su samim tim poželjni i na tržištu Bahreina.

Tim povodom predloženo je i organizovanje poslovnog foruma naredne godine koji bi okupio privrednike dvije zemlje i bio prilika da se razmijene informacije o potencijalima BiH, te ukaže na one proizvode za koje postoji potražnja, a samim tim i realna mogućnost izvoza u Bahrein.

Razgovarano je i o mogućnostima za investiranje, posebno u oblastima obnovljivih izvora energije, farmaceutske i prehrambene industrije.

[wds id=”32″]