Ambasada Grčke u posjeti VTK/STK BiH

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine primio je danas u posjetu novoimenovanog šefa odjela za ekonomske i komercijalne poslove ambasade Grčke u BiH g. Georgios Tosounis.

Na početku sastanka predsjednik Egrlić je poželio dobrodošlicu gdinu. Tosounis-u, nakon čega je predstavio aktivnosti Komore i aktualne pokazatelje vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa Grčkom, ističući kako nivo robne razmjene ne odražava izuzetne prijateljske odnose naše dvije zemlje.

Tokom sastanka predsjednik Egrlić je upoznao g. Tosounisa i sa novim projektima Komore poput projekta Digitalna komora koja predstavlja platformu koja objedinjuje podatke o svim bh. proizvođačima, pruža mogućnosti B2B modela poslovanja, organizaciju online sajmova, ali i mnoge druge olakšice, kako za domaća preduzeća, tako i za strane kompanije koji su u potrazi za partnerima iz BiH. Također je istakao kako je Komora izradila i različite studije digitalne transformacije bosanskohercegovačkog društva.

G. Tosounis se složio sa činjenicom da je potrebno raditi na unapređenju vanjskotrgovinske razmjene putem organizacije različitih foruma i susreta, a kao uspješan primjer je naveo i Poslovni forum iz 2016. godine kada je delegacija grčkih privrednika posjetila BiH, ali i godinu poslije organizovana uzvratna posjeta bh. privrednika Grčkoj.

Istakao je da je u posljednje vrijeme evidentno povećanje broja bh. turista koji ljetuju u Grčkoj, pa bi stoga bilo dobro u budućnosti raditi na uspostavljanju direktne aviolinije, koja će doprinijeti povezivanju i ubrzanju protoka ljudi i olakšanja kontakata privrednika općenito.