Aktuelna situacija u Sloveniji

 

 

Vlada Republike Slovenije donijela je Uredbu o privremenoj zabrani obavljanja periodičnih tehničkih pregleda i drugih postupaka vezanih za registraciju motornih vozila i rad u tahografskim radionicama u Republici Sloveniji, a koja je privremeno zabranjena do 16.04.2020., obavljanje tehničkih pregleda i drugih postupaka. Stoga će se važnost takvih potvrda, uključujući osiguranje motornih vozila i ADR potvrde za prijevoz opasnih tereta, produžiti do 16.05.2020. godine.

Uredba o privremenoj zabrani prodaje i prodaje roba i usluga potrošačima u autoškolama i zavodima za obuku vozača / vozila u Republici Sloveniji zabranjuje obuku vozača polaznika, dodatnu obuku vozača učenika, osposobljavanje za sigurnu vožnju i obuku za pružatelje usluga vozača i obuku sigurne vožnje.

Kao rezultat toga, važenje vozačkih dozvola produžava se do 16.05.2020. godine.

Posebni uslovi koji važe za ulazak iz Italije

Opšti uslovi i granični prelazi iz Italije

Naredbom Vlade kojom se od Talijanske Republike utvrđuju uvjeti za ulazak u Republiku Sloveniju, radi sprječavanja širenja zarazne bolesti i Uredbom kojom se od Talijanske Republike na kontrolu utvrđuju uvjeti ulaska u Republiku Sloveniju. od zarazne bolesti otvorena su samo sljedeća četiri granična prijelaza: Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi Potok. Ovi granični prijelazi otvoreni su 24 sata dnevno, osim za Krvavi Potok koji je otvoren od 05:00 do 23:00. Svi ostali granični prijelazi su zatvoreni.

Ulaz iz Italije

Ulazak na teritorij Republike Slovenije iz Talijanske Republike dozvoljen je za građane Republike Slovenije, pojedince koji nisu slovenski državljani ili nemaju prijavljeno stalno ili privremeno prebivalište u Republici Sloveniji, ako podnesu dokaz na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku, ne starije od tri dana, o završetku medicinskog testa koji potvrđuje odsutnost SARS-CoV-2 (COVID-19).

Ako pojedinac nema takav dokaz, dozvoljen je ulazak u Republiku Sloveniju samo ako:

· Njegova / njezina tjelesna temperatura niža je od 37,5 ° C i

· Nema jasnih znakova infekcije gornjih dišnih puteva (kašalj, kihanje, kratkoća daha).

Cestovni teretni prijevoz koji ulazi iz Italije

Obustavljen je i cestovni teretni prijevoz iz Talijanske Republike u Republiku Sloveniju, osim prijevoza poštanskih pošiljaka, lijekova, zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kao i humanitarne pomoći.

Izuzeta su teretna vozila (teretni prijevoz) čije je krajnje odredište Republika Slovenija.

Na temelju sporazuma s različitim susjednim zemljama, cestovni teretni prijevoz provodi se u organiziranim konvojima, u suradnji s policijom i uz pomoć službe za provjeru cestarine DARS.

Uvjeti koji se odnose na ulazak u Sloveniju iz Austrije

· 13 ulaznih mjesta: Gornja Radgona, Kuzma, Holmec, Karavanke, Jurij, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Gederovci, Šentilj (autocesta), Šentilj (autocesta) i Korensko.

· Nije dopušten promet putničkim vlakovima.

· Ulazak iz Austrije dozvoljen je: slovenačkim državljanima, sa privremenim ili stalnim prebivalištem u Sloveniji, strancima – ako predoče dokaz, ne stariji od tri dana, da su bili negativni na SARS-CoV-2, ili strancima s tjelesnom temperaturom nižom. 37,5 ° C bez jasnih znakova infekcije gornjih dišnih puteva.

· Pravilnik se ne odnosi na one koji posjeduju zemlju s obje strane državne granice koji obavljaju poljoprivredne poslove, prekogranične radne migrante, teretni prijevoz, putnike hitnih i hitnih vozila, te za tranzit u organiziranim humanitarnim konvojima.

· Ne dopušta se tranzit osoba za koje se pretpostavlja da ne mogu napustiti teritorij Republike Slovenije zbog akcija susjednih zemalja.

· Pravilnik je stupio na snagu 25.03.2020. godine u 00:00.

Share This