Agencija za sigurnost hrane BiH izašla u susret bh. pivrednicima i podržala izvoz vode u Hrvatsku

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava da su danas, 20. decembra 2019. godine, u prostorijama Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uručene potvrde domaćim izvoznicima prirodne i mineralne vode koje će im omogućiti neometan izvoz vode u Republiku Hrvatsku i naredne godine. Potvrde, koje je uručio direktor Agencije za sigurnost hrane BiH gdin. Džemil Hajrić, dobile su bh. kompanije Sarajevski kiseljak d.d., Nevra d.o.o. i Leda d.o.o.

Podsjećanja radi, tokom ove godine iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske najavljena je zabrana uvoza (sa stupanjem na snagu od 01. januara 2020. godine ) mineralnih voda bh.izvoznicima ukoliko ne budu posjedovali Potvrdu kojom se potvrđuje da je voda koja se izvozi u Republiku Hrvatsku priznata i da se redovno kontroliše ispravnost iste, bez obzira na to što već godinama postoji Rješenje o priznatim prirodnim izvorskim i mineralnim vodama u Bosni i Hercegovini a kojeg bh. izvoznici prilažu pri izvozu.

Obzirom da niti jedna institucija u BiH ne izdaje ovakvu potvrdu, Agencija za sigurnost hrane BiH je izašla u susret domaćim privrednicima i podržala ih pri izvozu.

Ovom prilikom posebnu zahvalnost Agenciji iskazuje Grupacija proizvođača bezalkoholnih pića i voda u BiH/VTK BiH, kao i za svu dosadašnju saradnju.