Objavljena nova brošura: SDG ciljevi i Montrealski protokol

 

 

Bosna i Hercegovina  bogata je prirodnim resursima i raznolikim ekosistemima, ali se i dalje suočava s brojnim izazovima u oblasti održivog razvoja i očuvanja okoliša. Kako bi podigli  svijest o važnosti globalnih inicijativa za zaštitu okoliša i njihovom utjecaju na BiH, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH objavljuje brošuru koja detaljno prikazuje povezanost Ciljeva održivog razvoja (SDG) i Montrealskog protokola.

Montrealski protokol, usvojen 1987. godine, predstavlja jedan od najuspješnijih međunarodnih sporazuma u oblasti zaštite okoliša. Njegov cilj je zaštita ozonskog omotača kroz postepeno smanjenje upotrebe supstanci koje ga oštećuju, poput hlorofluorougljika (CFC). Sporazum je doveo do gotovo potpunog ukidanja ovih supstanci i značajno doprinio smanjenju štetnog UV zračenja. Za Bosnu i Hercegovinu, Montrealski protokol je posebno značajan jer obavezuje zemlju da primijeni održive tehnologije u industrijskim sektorima, čime se direktno smanjuju emisije štetnih plinova.

Ciljevi održivog razvoja (SDG), usvojeni 2015. godine kao dio Agende 2030 Ujedinjenih nacija, obuhvataju 17 ciljeva koji teže globalnoj održivosti, uključujući smanjenje siromaštva, poboljšanje zdravlja i blagostanja i zaštitu okoliša. Montrealski protokol direktno doprinosi ostvarenju nekoliko SDG ciljeva, što se detaljno obrazlaže u brošuri.

Ova nova brošura pruža uvid u to kako se globalni ekološki sporazumi direktno odražavaju na lokalni nivo, doprinoseći održivom razvoju Bosne i Hercegovine i predstavlja značajan korak u jačanju svijesti o povezanosti globalnih i lokalnih inicijativa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini. Kroz detaljan prikaz Montrealskog protokola i njegovih veza sa SDG ciljevima, jasno je da Bosna i Hercegovina ima mogućnost da aktivno doprinese zaštiti okoliša i postizanju održivih ciljeva, uz podršku međunarodne zajednice i domaćih aktera.

Posebnu zahvalnost upućujemo Organizaciji Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) i Ozonskoj jedinici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine čija je podrška već dugi niz godina bila ključna za rad Grupacije rashladne, klima tehnike i toplotnih pumpi pri VTK/STK BiH.  Njihova saradnja i posvećenost omogućili su i izradu ove brošure koja će značajno doprinijeti podizanju svijesti o važnosti zaštite okoliša u BiH.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH poziva sve zainteresirane da se informišu o ovim važnim temama i doprinesu zajedničkom cilju očuvanja našeg planeta.

Brošura: SDG ciljevi i Montrealski protokol

 

Share This