Održana Skupština Poslovne unije dijaspore BiH: Potencijal dijaspore je ogroman

 

 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) Ahmet Egrlić učestvovao je na Skupštini Poslovne unije dijaspore Bosne i Hercegovine koju je organizirao Bosna International Forum u Zürichu.

Potpredsjednik Egrlić je tokom obraćanja predstavio aktivnosti Komore te rezultate vanjskotrgovinske razmjene s Evropskom unijom.  Istakao je da je Evropska unija najznačajniji bh. trgovinski partner jer se 72,3% od cjelokupnog bh. izvoza plasira na ovo tržište.  Ukupan obim razmjene sa zemljama EFTA-e, kako je rekao, iznosi 1,16 mlrd KM, a više od 90% trgovine na ovom tržištu se obavlja upravo sa Švicarskom, sa kojom obim razmjene iznosi 1,06 mlrd KM. Egrlić je istakao i važnost umrežavanja predstavnika dijaspore s kompanijama u Bosni i Hercegovini.

“Ogroman je potencijal naše dijaspore, jer ona značajno doprinosi poslovnom povezivanju bh. kompanija sa inozemnim, a u svim krajevima BiH postoji neka investicija za koju su zaslužni bh. građani u dijaspori. Kroz ove investicije, otvoreno je na stotine novih radnih mjesta, generirani su dodatni prihodi lokalnoj samoupravi i, na kraju, uvedene su nove tehnologije i novi načini poslovanja u lokalnim kompanijama. Zbog ove činjenice, Komora posmatra dijasporu kao značajan resurs, jer je ona veoma bitna za  privredni razvoj BiH,“ rekao je Egrlić.

Cilj Skupštine Poslovne unije dijaspore Bosne i Hercegovine  je predstavljanje platforme za umrežavanje i zajedničko učešće u projektima, kao i razmjena informacija o potrebama i ponudama članica Unije i potencijalnim poslovnim partnerima u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Evrope.

Na Skupštini su učestvovali i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić,  Nikola Burić iz  i-Platform diaspora, Dženeta Halilović iz Ambasade BiH u Švicarskoj te predstavnici bh. kompanija.

Share This