81. sastanak Komiteta za unutrašnji transport (ITC) UNECE-a

 

 

Pored prisustva predstavnika državnog ministartva, predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH na poziv sekretara UN-ove Ekonomske komisije za Evropu (UNECE), učestvuje na 81. sastanku Komiteta za unutrašnji transport (ITC) UNECE-a Ujedinjenih naroda u Ženevi od 19.-22. Februara 2019. godine

Plenarna sesija je počela 19. februara u Ženevi, sa segmentom politike na visokom nivou o “Automatizaciji u transportu”, gdje će Komitet raspravljati i odlučivati o svojoj strategiji do 2030, s ciljem boljeg pozicioniranja u globalnom okruženju koje se brzo mijenja.

81. godišnja sjednica Komitet za unutrašnji transort (ITC) 2019. godine predstavlja prekretnicu obzirom da se od Komiteta očekuje da donese odluku o usvajanju strategije do 2030. godine.
Prepoznajući globalni uticaj regulatornog rada Komiteta, sve veći globalni geografski opseg svojih pravno obavezujućih instrumenata i hitnu potrebu da svjetski regulatorni okvir koji reguliše unutrašnji transport bude sveobuhvatniji i pristupačniji svima i podrži implementaciju ciljeva održivog razvoja, Rezolucija ministara iz 2017. godine pozvala je na razvoj i usvajanje nove strategije za ITC.

2018. godine, uz učešće ministara iz Afrike, Azije, Evrope i Bliskog istoka, Komitet je odlučio da razmotri i usvoji svoju strategiju do 2030. godine na ovoj 81. godišnjoj sjednici 2019. godine.
Redovna sjednica Komiteta je počela 20. februara, a u narednim danima bit će razmotrene važne teme o budućnosti upravljanja unutarnjim prijevozom. Najvažnije teme o kojima će se raspravljati i o kojima će se odlučivati uključuju: Bezbjednost na putevima, uključujući uspostavljanje Fonda za sigurnost transporta na putu Ujedinjenih nacija; automatizacija; Inteligentni transportni sistemi, digitalizacija; e-dokumente, uključujući eCMR i eTIR; transport opasnih materija; olakšavanje prelaska granice i još mnogo toga.

Usvojena je i Ministarska rezolucija o jačanju saradnje, harmonizaciji i integraciji u eri transportne automatizacije, naglašavajući važnost Komiteta u osiguranju da ubrzani tempo inovacija u automatizaciji i digitalizaciji transporta bude karakteriziran usklađivanjem i interoperabilnošću kao i sigurnim načinom pristupa intermodalnom integracijom, kao bitne pretpostavke za postizanje Agende održivog razvoja.

U Rezoluciji, između ostalog, se potiču države članice da promoviraju potpuno korištenje informacionih i komunikacionih tehnologija u unutrašnjem transportu te potiču punoj provedbi eTIR sistema, kao i uvjerenje da veća upotreba novih tehnologija u unutrašnjem transportu ima potencijal za pružanje rješenja koja poboljšavaju efikasnost, sprečavaju prometne nesreće, povećavaju intermodalnost i smanjuju zagađenje i stakleničke plinove.

Današnji poludnevni sastanak na temu „Automatizacija u transportu: digitalizacija i e-dokumenata kao aktivatora rasta i razvoja” je održan u prisustvu nevladinih predstavnika , kao i veće delegacije zemalja da se uključe u smislen dijalog o prednostima digitalizacije.

Share This