17. maj – Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva

 

 

Dana 17.05.2021.godine održana je on line 16. redovna sjednica Odbora IKT asocijacije STK/VTK BiH, na kojoj je pored članova Odbora prisustvovao i potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković. Na usvojenom dnevnom redu razgovarano je o mnogim pitanjima od kojih bi izdvojili razmatranje stanja privređivanja IKT industrije u uslovima pandemije COVID 19 iz ugla telekom operatera, realnog IKT sektora kao i njihovog osvrta na trenutno stanje, problemima sa kojim se susreću, kao i prijedlozima inicijativa koje bi trebali da se preduzimaju od strane IKT Asocijacije Spoljnotrgovinske komore BiH, prema svim izvršnim nivoima vlasti, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, Agencijama za bankarstvo svih nivoa vlasti. Cilj svih ovih aktivnosti je pomoć ovoj industriji u rješavanju nagomilanih problema i pokretanju novih projekata iz oblasti digitalizacije društva,a čiji bi glavni nosioci bile domaće kompanije, te stvaranju boljeg ambijenta privređivanja IKT industrije.

Posebno bi istakli današnji dan 17.05. kao Svjetski dan Telekomunikacija i informacionog društva koji tradicionalno ITU – Međunarodna telekomunikaciona organizacija obilježava u svijetu sa temom pod nazivom “Ubrzavanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima”. IKT Asocijacija se i formalno ovim sastankom pridružila obilježavanju ovog datuma, a zbog trenutne epidemiološke situacije i zabrane okupljanja izdala je saopštenje koje slijedi :

IKT Asocijacija Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine petu godinu za redom obilježava 17.05. – Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva. Trenutna epidemiološka situacija, kao i zabrana većih okupljanja, dovela nas je i ove godine u situaciju da se medijima obratimo saopštenjem povodom obilježavanja ovog dana.
Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se 17. maja, na godišnjicu potpisivanja Prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine, i na dan formiranja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Parizu.

Cilj obilježavanja Dana telekomunikacija i informacionog društva u svijetu jeste afirmacija informaciono-komunikacionih tehnologija, s obzirom na značaj koji ove tehnologije imaju u savremenom društvu.

Svake godine, Međunarodna unija za telekomunikacije bira aktuelnu temu kojom se obilježava ovaj značajan datum. Budući da je pandemijska kriza izazvana virusom COVID-19 ne samo istakla bitnu ulogu informacionih i telekomunikacionih tehnologija za uspješno funcionisanje društava u cjelini, već je u prvi plan iznijela zapanjujuće digitalne nejednakosti između i unutar zemalja. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva nosi naziv “Ubrzavanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima”.
U protekloj godini je pred informatičke i telekomunikacione kompanije i u našoj zemlji postavljen ogroman izazov. Pokazana je spremnost da se odgovori na sve zahtjeve korisnika u veoma kratkom roku, te da se u okviru društveno odgovornog poslovanja pruži podrška svim važnim sistemima koji su zbog pojave pandemije doživjeli veliki pritisak, prvenstveno zdravstvenom i obrazovnom sistemu, ali i svim ostalim kategorijama društva kojima je podrška bila potrebna, te se na najjasniji način pokazalo koliki je značaj IKT sektora u zajednici.
Upravo prethodna godina učinila je vidljivijom potrebu za kontinuiranim ulaganjem u razvoj modernih tehnologija i razvoj digitalnih servisa, kao i potrebu za kvalitetnim internet konekcijama, u šta telekom kompanije i ulažu znatna sredstva konstantno godinama unazad. Pandemija virusa korona, svakako je dodatno ubrzala proces digitalne transformacije u BiH, te samim tim postavila i dodatne zahtjeve pred IKT kompanije koje su nosioci ove vrste tehnoloških promjena modernog doba.

Dakle, osim obaveze pružanja najsavremenijih, pouzdanih i kvalitetnih usluga svojim korisnicima, zadatak telekoma je da obezbijedi stabilnu i kvalitetnu infrastrukturu za digitalizaciju privrede, a to podrazumijeva ulaganje u optičku pristupnu mrežu, razvoj infrastrukture za mobilne mreže kao preduslov za razvoj IoT aplikacija, te razvoju naprednih cloud servisa, IKT rješenja i uopšte promociju tehnoloških inovacija. Svakako, vrijeme izazova je i vrijeme u kojem bi se moralo ubrzati donošenje novih zakona i standarda iz oblasti informacionih tehnologija kao i definisanje strateških partnerstava.

Saradnja sa vodećim poslovnim subjektima u oblasti IKT, garancija je uspjeha i institucionalne i sistemske podrške malim i srednjim preduzećima, inovativnim idejama i kreativnim rješenjima koja treba povezati i na taj način stvoriti bazu znanja i praktičnih iskustava koji će služiti transformaciji naše privrede i boljim uslovima za razvoj društva znanja i novih vještina koje bi omogućile brži privredni i društveni napredak.

Zahvaljujući prilagodljivosti IKT sektora brzim promjenama kakve se na ovom polju dešavaju u posljednjim decenijama, ovaj sektor u BiH je spreman da svojim korisnicima i cjelokupnoj zajednici obezbijedi sve pogodnosti koje nude moderne tehnologije, čineći tako život kvalitetnijim, lakšim i boljim i što je najbitnije, svima dostupnim.

Share This