Održan skup „Digitalizacija i industrija 4.0 u preradi drva“

Stručni skup „Digitalizacija i industrija 4.0 u preradi drva“ održan je 19. septembra u Sarajevu, u okviru dvodnevne  Međunarodnu konferenciju o proizvodnom inženjerstvu RIM 2019, koju su organizovali Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću i Hrvatski drvni klaster organizirali.

Teme u fokusu bile su: „Digitalno povezivanje strojeva, ljudi i proizvoda“, „Spoj online svijeta i industrijske proizvodnje“, „Promjene koje sa sobom nose nove mogućnosti“, „Uspješni primjeri, pametna rješenja, tehnologije i metode“ i  „Kako povećati konkurentnost?“.

Na panel diskusiji na temu „Kako će industrija 4.0 povećati međunarodnu konkurentnost?“, koja je upriličena u okviru stručnog skupa, u ime Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine učestvovala je gđa. Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva.

Ona je istakla pozitivan trend ostvarenih izvoznih rezultata drvne industrije u proteklih pet godina i prvih šest mjeseci 2019. godine.
-Udio učešća finalnih proizvoda od drveta se povećava, a izvoz sirovine i rezane građe se nešto smanjuje, iako je još uvijek taj izvoz neopravdano veliki. I pored toga što drvna industrija ima dosta manuelnog rada, digitalizacija i savremeni strojevi mogu samo povećati kvalitet proizvoda, produktivnost, a time i stepen konkurentnosti na međunarodnom tržištu. Svakako, za nabavku  savremenih strojeva potrebna su povoljna kreditna sredstva i više poticaja od strane svih nivoa vlasti- kazala je Bašagić.

Inače, RIM  svake dvije godine okuplja vodeće domaće i inostrane stručnjake s ciljem predstavljanja najnovijih trendova u razvoju industrije i znanosti, a fokus je na primjeni novih tehnologija, automatizaciji, inženjeringu, digitalizaciji, novim procesima i primjeni inovacija.

Na konferenciji je učestvovalo više od 230 autora i koautora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Cipra, Irana, SAD, Rusije, itd. koji su predstavili ukupno 125 radova iz područja visokih tehnologija i održivog razvoja, zaštite okoliša, dizajna i primjene sistema kvalitete.