Ažurirana informacija IRU-a za transport u Njemačkoj, Francuskoj i Finskoj

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještena je od IRU-a o novim uvjetima/mjerama za transport u Njemačkoj, Francuskoj i Finskoj.

NJEMAČKA

Ministarstvo unutrašnjih poslova SR Njemačke 4. maja 2020. godine produžilo kontrolu na granicama s Danskom, Luksemburgom, Francuskom, Švicarskom i Austrijom do 15. maja 20202. godine.

Nakon zahtjeva za pojašnjenjem suspenzije zabrane prometa za vikende i praznike u Njemačkoj, BGL je potvrdio da se datumi isteka trebaju čitati kao “do i uključujući”, stoga je datum naveden u dokumentu posljednji dan kada operateri mogu iskoristiti prednost suspenzije.

Izvor: BGL

FRANCUSKA

Francuska vlada objavila je dokument kojim se sljedećih dana ukidaju neke zabrane vožnje za teška vozila teža od 7,5 tona:
– 3., 7., 8., 9. i 10. maja, za vozila koja dostavljaju pošiljke poštarinom- tekst ovdje;
– 20. i 21. maja (državni praznik ‘Ascension’) i 30. maja 22:00 do 1. juna u ponoć (državni praznik ‘Pedesetnice’), za vozila obavljanje smjene- tekst ovdje;
– 7-8 maja i 20-21 maj, za vozila koja prevoze hranu (ljudi i životinja), higijenske ili medicinske proizvode (ili bilo koji proizvod potrebno za njihov razvoj) i građevinskog materijala (potrebne za bilo javnosti radova ili izgradnju javnih zgrada)- tekst ovdje.

Izvor: AFTRI

FINSKA

Finska vlada je 4. maja najavila ukidanje ograničenja koja su trenutno na snazi u prekograničnom prometu preko šengenskih unutrašnjih granica od 14. maja 2020. godine. Mjera će omogućiti zapošljavanje ili putovanja na posao ili drugi neophodan promet. Putovanja za odmor i rekreaciju u inostranstvo još uvijek se ne preporučuju.

Finsko ministarstvo unutrašnjih poslova izradiće posebne smjernice o postupnom otvaranju graničnog prometa.

Izvor: SKAL

Share This