Predstavnici VTK/STK BiH posjetili 8 bh. kompanija

 

 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U okviru projektnih aktivnosti i redovnog obilaska članica, predstavnici Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine posjetili su osam kompanija u sektoru namještaja, građevinske stolarije, proizvodnje podova i sl. Tokom posjeta, predstavnici Komore upoznali su se sa proizvodnim kapacitetima i asortimanom proizvoda, te strategijama i planovima kompanija kada je u pitanju istup na stranim tržištima.
Kompanija Smarvet d.o.o. iz Ključa bavi se proizvodnjom namještaja od masiva za dječije i spavaće sobe, te proizvodnjom sportske opreme od drveta. Izvozno je orijentirana i u narednom periodu će, uz podršku Komore, intenzivno raditi na promociji na evropskom tržištu putem izlaganja na sajmu Imm u Kelnu.
Laurel d.o.o. iz Prijedora također namjerava ojačati izvozne aktivnosti izlaganjem na štandu Bosne i Hercegovine na sajmu Imm, gdje će u januaru 2024. godine evropskom tržištu prezentirati svoj program stolova u kombinacija metal/ puno drvo (hrast).
Na štandu Bosne i Hercegovine, izlagat će i brend tapeciranih stiolica QSit, čiji se proizvodi razvijaju u pogonima firme Felix d.o.o. iz Gradiške. Felix zapošljava 30 radnika i veći dio proizvodnje izvozi na tržište EU, a učestvuje i u projektima opremanja objekata na domaćem tržištu.
U Bosanskoj Otoci još od 1957. posluje porodična firma Aldža & Elvis d.o.o., a nudi široku paletu proizvoda – od vrata i prozora, do masivnog namještaja i kuhinja po mjeri. Kako za svoju građevinsku stolariju treba posjedovati CE znak, prijavila se za podršku Komore za „Pripremu MSP za uvođenje standarda kvalitete u MSP s ciljem internacionalizacije preduzeća“, u okviru projekta „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU – SBA u BiH2EU“ koji implementira Eda – Agencija za razvoj preduzeća u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, a finansira Švedska.
U pomenutom projektu pripreme MSP za uvođenje standarda kvalitete, želi sudjelovati i kompanija Agroflora d.o.o. iz Kozarske Dubice. Radi se o značajnom pokretaču lokalnog razvoja i zapošljavanja. Kompanija ima potrebu za uvođenjem CE znaka za drvene podove koje izvozi na tržište EU, a ima značajne pilanske i kapacitete za proizvodnju podova, ploča, te lamiranih drvenih konstrukcija.
Za CE znak zainteresirana je i kompanija Niwex d.o.o. iz Dervente, s obzirom da proizvodi građevinsku PVC stolariju za koju se na tržištu EU traži usaglašenost sa regulativom za sigurnost građevinskih proizvoda. Niwex planira u budućnosti povećati izvoz svoje stolarije na tržišta Zapadne Evrope, pa je u tom smislu već surađivao sa Komorom pri unapređenju digitalnog marketinga i web-stranice firme.
U Žepču posluje kompanija Saga d.o.o. koja u dobro opremljenom pogonu zaokružuje cijeli ciklus proizvodnje, od trupca do finalnog proizvoda – dječijeg namještaja od punog drveta. Saga je već sudjelovala u projektu VTKBiH za internacionalizaciju firmi i pristup ciljnim tržištima (u ovom slučaju Italije), a sada žele pokazati svoju posvećenost održivom razvoju uvođenjem standarda upravljanja okolinom EN ISO 14001, uz podršku VTKBiH i gore pomenutog projekta.
Konačno, predstavnice VTK/ STK BiH Nina Dabić i Lejla Međedović, tim za podršku firmama iz drvnog sektora u Bosni i Hercegovini, posjetile su nedavno otvoren salon namještaja Como preduzeća GMP Kompani d.o.o. u Banjaluci. Salon na 4.000 m2 prezentira namještaj domaćih brendova, uključujući i novi brend Volumen firme Gmp Kompani, kao i svjetske brendove high-end namještaja, te je jedinstven primjer ovakvog koncepta u našoj zemlji.[/vc_column_text][vc_gallery images=”37739,37740,37741,37742,37743,37744,37745,37746”][/vc_column][/vc_row]

Share This