Sve uspješne kompanije teže ka tome da budu prepoznate kao siguran, poželjan i pouzdan partner, a shodno tome, finansijski pokazatelji uspješnosti poslovanja postali su informacije od velike vrijednosti kako bi se shvatilo zašto preduzeće posluje na način kako posluje, te kako stvara vrijednost za sebe i sebi povezane.

Svijest o finansijskim izvještajima polako, ali sigurno se mijenja, što zbog zakonskih okvira, što zbog uslova koje traže banke i klijenti. Vlasnici i direktori kompanija sve su spremniji na zakonsko i transparentno poslovanje, što povećava kvalitet poslovnog ambijenta, a to dovodi do sve boljih ocjena kompanija koje vremenom imaju potrebu za širenjem tržišta, za što im je često potrebna verifikacija kvaliteta rada.

Certificiranje poslovne pouzdanosti uobičajena je praksa u međunarodnom okruženju kojom kompanije jačaju svoj ugled i povjerenje, a poslovna javnost i u našoj zemlji sve više prepoznaje kvalitetne certifikate i njihovu stvarnu vrijednost. Jedan od onih koji ima kredibilitet i već godinama je međunarodno priznat je certifikat bonitetne pouzdanosti koji izdaje LRC d.o.o., najveća bonitetna agencija u BiH.

Rezultati poslovanja kompanija analizirani su kroz pokazatelje iz različitih grupa: likvidnost, solventnosti, profitabilnost, a analiza obuhvata historijske rezultate poslovanja kao i očekivane trendove: prethodne dvije godine i projekcija za narednu godinu. Od 33.097 kompanija koliko ih je u 2018. predalo završne finansijske izvještaje nadležnim institucijama, samo njih 5.215 zadovoljilo je međunarodno priznate kriterije i zaslužilo status bonitetne pouzdanosti. Ipak, to je povećanje od čak 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, a gledano područno – iz Federacije BiH dolazi 3.500 takvih kompanija, dok u RS-u djeluje njih 1.715.

”Promocija uspjeha naših firmi, kako u zemlji tako i u inostranstvu, od izuzetnog je značaja. Posebno onda kada govorimo o pozitivnom trendu. Kompanije koje posluju odgovorno, kvalitetno i natprosječno ostvarile su u protekloj godini prihod od 17.388.430.122 KM, njihova dobit iznosila je 2.037.814.125 KM, izvoz je bio u vrijednosti 3.284.595.770 KM, a ukupno zapošljavaju 116.383 osobe. Ovu su podaci vrijedni spomena i priznanja”, kazao je Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je pokrovitelj projekta ”Pouzdanost 2019”.

”Činjenica je da bonitetno pouzdane kompanije imaju minimalni postotak negativnosti unutar jedne godine, pa se takva preduzeća ne identifikuju samo kao dobra prema prošlim rezultatima već se ukazuje i na vrijednost kompanije u budućnosti. Vrlo je bitna činjenica da u samom procesu ne postoji mogućnost proizvoljnog definiranja ocjena jer se one izračunavaju automatski po unosu finansijskih izvještaja i drugih poslovnih informacija, u potpuno kontroliranom okruženju, bez mogućnosti bilo kakve manipulacije podacima. Na taj način osigurana je puna objektivnost, relevantnost, neovisnost i, što je možda i najbitnije, pouzdanost dobijene ocjene na koju se poslovni partneri mogu osloniti. To je prepoznao i gotovo cjelokupan bankarski sektor s obzirom na to da se 95% banaka oslanja na LRC BIS”, rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a.

”Poslovne novine u suradnji sa LRC-om na petoj po redu konferenciji ‘Pouzdanost’ imaće zanimljive goste i predavače, uspješne ljude iz svijeta biznisa poznate u BiH i regionu među kojima su: Sanja Lopar, prva žena u Jugoslaviji u svijetu nafte i jedina Evropljanka u svijetu cigara, Davor Bilman, licencirani predavač za radionice i treninge na području vođenja, prodaje, komunikacije, timskog rada, poslovnog pregovaranja i coachinga, te Blanka Lasić, osnivačica i vlasnica društva Mindist d.o.o., koje kao glavni cilj ima savjetovanje na području osobnog i organizacijskog razvoja. Također, i ove godine štampaćemo specijalnu publikaciju Poslovnih novina posvećenu bonitetno pouzdanim kompanijama”, kazala je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta.

Suorganizatori konferencije su Bosna Bank International i njen BBI VIP Business Club, čije je strateško opredjeljenje razvoj privrede i povećanje proizvodnih kapaciteta domaćih kompanija.
”Naše poslovanje temeljimo na etičkim principima i partnerskim odnosima s klijentima, stoga nas raduje da možemo podržati bh. bonitetno pouzdane kompanije. Bonitetna pouzdanost predstavlja garanciju da kompanija posluje natprosječno, a certificirano preduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćim i međunarodnim tržištima. Stoga smo ponosni da je BBI banka i ove godine, treći put zaredom, suorganizator konferencije ‘Pouzdanost’ i rado ćemo pomoći dobitnicima ‘Zvijezda bonitetne pouzdanosti’ da nastave i dalje rasti”, izjavila je Edina Hasečić, direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke.

Specijalni partner projekta ”Pouzdanost 2019” treću godinu zaredom je kompanija Express Courier d.o.o. Sarajevo, ovlašteni zastupnik za UPS u BiH.

”Biti dio ovog projekta, kao specijalni partner i dobitnik certifikata bonitetne pouzdanosti, predstavlja nam veliku čast i zadovoljstvo. Kompanija Express Courier ostvarila je sve zacrtane ciljeve u tekućoj godini, što je pokazatelj naše pouzdanosti i sposobnosti da odgovorimo kompleksnim izazovima tržišta. Spektar našeg poslovanja i usluga dodatno je proširen, a na konferenciji ovlaštenih zastupnika za UPS održanoj u Pragu nagrađeni smo najvećim priznanjem za najuspješnije poslovne rezultate u 2018. godini. Ponosni smo na to što smo BiH uspjeli približiti svijetu, a konferencija ‘Pouzdanost’ odlična je prilika da našu kompaniju dodatno predstavimo potencijalnim klijentima i poslovnim partnerima te ostvarimo kontakte za buduću saradnju”, rekao je Nihad Gračić, izvršni direktor Express Couriera.

Ovogodišnja javna promocija bonitetnih kompanija biće održana 27. novembra u sarajevskom hotelu Hills na poslovnoj konferenciji ”Pouzdanost 2019” kada slavimo natprosječne rezultate, a više o projektu možete saznati na www.pouzdanost.ba.