Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić i ministar Spljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su Protokol o međusobnoj saradnj i i raspodjeli sredstava za sajamske manifestacije i druge aktivnosti u svrhu promocije privrede Bosne i Hercegovine u inostranstvu. Protokolom se utvrđuje lista sajamskih manifestacija i drugih aktivnosti koje zajednički podržavaju Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Spoljnotrgovinska komora BiH, u cilju promocije bh. privrede i povećanja izvoza.

Kako je istakao predsjednik Vasić, posjeta velikim sajmovima je imala ključnu ulogu u promovisanju bh. privrede. Posebno je značajan napredak ostvaren u sektorima drvne industrije, odnosno proizvodnje namještaja, potom prehrambene industrije, proizvodnji vina ali i drugim granama. Obzirom da su sajmovi skupi, na ovaj način se smanjuju troškovi finansijskog učešća privrednika, te im se omogućava da svoja sredstva preusmjere na ulaganja u proizvodnju i li za druge potrebe.

Prema riječima ministra Šarovića, Ministarstvo u kontinuitetu unazad nekoliko godina za sajamske manifestacije u zemlji i inostranstvu obezbjeđuje 750.000 KM u b udžetu institucija BiH, odnosno budžetu Ministarstva. Navedena sredstva se dijele na približno podjednake dijelove za sajamske manifestacije u zemlj i u inostranastvu. Ove godine odabrano je petnaestak prestižnih međunarodnih sajmova.