Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine posjetili su Općinu Grude i kompanije Violeta d.o.o. Grude i Lumen d.o.o. Drinovci. Na sastanku s gradonačelnikom g. Ljubom Grizeljom razgovaralo se o trenutnom stanju, ali i o potencijalu općine. Dogovoreno je da se u narednom periodu organizira gopodarski forum na razini županije tijekom kojeg bi se prezentirale aktivnosti, nadležnosti i potencijal Vanjskotrgovinske komore BiH i povezali gospodarstvenici te u konačnici ojačala gospodarska aktivnost.

Kompanija Violeta d.o.o. Grude na našem tržištu je prisutna dugi niz godina. U današnje vrijeme gotovo je nemoguće pronaći kućanstvo koje ne posjeduje barem jedan Violeta proizvod. Sastavni dio djelogruga kompanije je i izvoz te surađuju s brojnim europskim i svjetskim zemljama. Pri obilasku tvornice kompanije Violeta prezentiran je njihov širok asortiman kao i čitav proces od razrade ideje, proizvodnje, do isporuke krajnjim potrošačima. Kompaniju Violeta krasi visoka tehnologija i kvalitet. Tajna uspjeha kompanije je organiziranost, naime kompanija Violeta u svakom trenutku pomoću softvera mjeri učinkovitost svojih odjela. Tvornica je tehnološki izgrađena po svjetskim satandradima, labaratoriji su moderno opremljeni sa stručno usavršenim zaposlenicima, a trenutno proširuju skladište zbog velike ponude i potražnje. Kompanija je usmjerena na mlade i sprječavanje odljeva radne snage iz Bosne i Hercgovine što govori i brojka od oko 1100 zaposlenika čija je prosječna dob 33 godine, a s obzirom na širenje poslovanja broj zaposlenih se svakim danom povećava.

Kompanija Lumen d.o.o. Drinovci u svom sastavu posjeduje tvornicu svijeća i lampiona, veleprodaju i maloprodaju dekorativnih artikala, te i repromaterijal za cvjećarstvo. Dugi niz godina prisutna je na našem tržištu, ali je i izvozno orijentirana oko 90%. Outsourcingom usluge prijevoza svakodnevno plasiraju proizvode do zadovoljnih kupaca u BiH, Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Sloveniji… Kompanija Lumen usmjerena je na inovacije, tj. kreiranje novih proizvoda pomoću kojih se diferenciraju u odnosu na konkurenciju. Trenutno šire proizvodni pogon i planiraju zaposliti dodatnih 30 zaposlenika.

Pri obilasku spomenutih kompanija raspravljalo se o njihovim budućim planovima kao i aktualnim problemima s kojima se susreću u svom svakodnevnom poslovanju. Komora će nastojati još intenzivnije djelovati na institucije vlasti apelujući da se domaćim kompanijama omogući lakše poslovanje i jačanje konkurentnosti, odnosno kreira bolji poslovni ambijent.