Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, a u okviru projekta „Digitalna transformacija“, koji je financijski podržan sredstvima Bugarske razvojne pomoći, organizirala je konferenciju „Digitalna transformacija u Bosni i Hercegovini“.

Konferencija je održana 09.11.2020. godine u Hotelu Opal Exclusive u Bihaća, a istoj su prisustvovali predstavnici institucija, kompanija, javnih poduzeća i razvojne agencije.

U fokusu konferencije bile su teme „eOkvir za samoodrživo okruženje, ekologiju i energetsku efikasnost u BiH“ i „Pametna i zelena eMobilnost građana, robe i usluga BiH“, teme istoimenih studija u izdanju VTK/STK BiH u kojima je data analiza postojećeg stanja i smjernice za prevazilaženje digitalnog raskoraka s pregledom rješenja u EU i svijetu.

U uvodnom dijelu konferencije učesnicima je emitovana video poruka/obraćanje NJ.E. Avgustine Cvetkove – Karabaševe, ambasadorica Republike Bugarske u BiH, a nakon toga je upriličeno obraćanje predstavnika komora.

Izlaganje na teme u fokusu održao je g. Haris Hadžialić, ekspert za digitalizaciju, a u drugom dijelu konferencije predstavljeni su primjeri primjene digitalizacije u kompanija/institucijama.

Uspješne primjere predstavili su g. Dino Kišmić iz kompanije Idk studio d.o.o. Bihać, a govorio je o razvoj i implementaciji programa za praćenje i upravljanje poslovanjem unutar kompanija, s primjerom implementacije digitalnog protokola u Vladi USK, i g.  Osman Kozlica iz kompanije KC IT bussines solution d.o.o. Bihać, koji je govorio o primjeni i razvoju IT tehnologija u poslovanju kompanije Č.J. d.o.o. Bihać, te saradnji i povezanosti IT tehnologija s poslovnim partnerima

Po završetku zvaničnog dijela konferencije upriličen je ručak i neformalni poslovni susreti privrednika.

Konferencija je organizirana s ciljem da se uz aktivno učešće predstavnika institucija i kompanija, ukaže na značaj digitalne transformacije, u svrhu značajnijeg ekonomskog razvoja, te ponude odgovori na praktična pitanja i izazove u ovom segmentu s kojim se suočavaju kompanije i poslovna zajednica u cjelini, te predstaviti neke uspješne primjere.