Ekonomska diplomacija i borba s posljedicama pandemije

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Agencijom za državnu službu Bosne i Hercegovine, Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, organizirala je danas online edukaciju o temi „Ekonomska diplomacija – Napredni modul“. U fokusu edukacije, koju je je pratilo više od 80 sudionika, bila su iskustva institucija i komora u borbi s posljedicama pandemije COVID-19.

U uvodnim obraćanjima organizatora edukacije, koje je moderirala šefica Odsjeka za ekonomsku diplomaciju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH dr. Tanja Milašinović Martinović istaknuto je, između ostalog, da je ekonomska diplomacija od izuzetnog značaja za promociju interesa ekonomije Bosne i Hercegovine u inostranstvu u odnosima s vladinim institucijama, poduzetnicima, investitorima, turističkim organizacijama, te distributerima usluga i proizvoda BiH u određenim zemljama.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH je, kako je kazao predsjednik dr.sc. Vjekoslav Vuković, doista primjenjuje u svom vanjskotrgovinskom poslovanju i zahvaljujući suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH i drugim institucijama, koriste njihova iskustva i kontinuirano ih razmjenjuju.
– Jedan od primjenjivih modela na kome pokušavamo da napravimo neku platformu je model Hrvatske gospodarske komore, odnosno model u Hrvatskoj, koja je unutar svoje diplomatske mreže prihvatila i HGK kao relevantnog partnera tako da je na taj način uspjela postaviti rasprostranjenu mrežu predstavnika komorskog sistema – naveo je Vuković.

Današnja edukacija, kako je kazao zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, ima zadatak da odgovori na važna pitanja uloge diplomatsko-konzularne mreže i komora u prevazilaženju sadašnjih problema koji su uzrokovani pandemijom, te mogućnosti kreiranja boljeg poslovanja.
– Odsjek za ekonomsku diplomaciju MVP-a je ove godine osmislio projekt digitalizacije ekonomske diplomacije, te će zajedno s međunarodnim partnerima u nekoliko narednih mjeseci implementirati program digitalne platforme ekonomske diplomacije ovog ministarstva. Tim projektom Ministarstvo jača svoju ulogu, podršku i promociju ekonomije BiH u inostranstvu – naveo je Brkić.

U ovim turbulentnim vremenima kada poduzeća u BiH kod svih vlada traže vodstvo i smjernice, kako je dodao Brkić, MVP je kandidiralo i s međunarodnim partnerima ima za cilj digitalizaciju i transformaciju rada ekonomske diplomacije i diplomatske mreže MVP BiH, odnosno učiniti ekonomsku diplomaciju transparentnijom i dostupnijom u konačnici za sva bh. poduzeća.

Direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sven Petke je u uvodnom obraćanju naglasio neophodnost stvaranja odgovarajućeg ambijenta da bi poslovni ljudi u BiH mogli realizirati svoje ideje.
-Svjesni smo da postoji veliki potencijal u BiH i regiji i fokus politike treba biti na tome da se podrži privreda i da privredni razvoj bude na prvom mjestu. Možda nam svjetlo koje se konačno pojavljuje na kraju tunela, izlaz iz krize uzrokovane koronavirusom ponudi mogućnost da se donesu neophodne reforme u BiH. Nadam se da će na proljeće doći do poboljšanja situacije, vakcinacije protiv Covida, ali i s privrednom klimom koja će biti pogodnija i stvoriti bolje okvire kako bi i politika mogla da donese neophodne reforme – naveo je Petke.
Ovaj seminar je, kako je dodao, usmjeren da nas pripremi za tu budućnost i stoga ga podržava Fondacija Konrad Adenauer.

Direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija je kazao da je današnji napredni kurs ekonomske diplomacije rezultat nastavka dugogodišnje suradnja s VTK BiH, te izrazio uvjerenje da će pomoći obnovi BiH kada se bude oporavljala od posljedica pandemije zajedno s čitavim svijetom. U tom procesu, naveo je, veoma je važna digitalna transformacija i primjena suvremenih rješenja u komunikaciji i poslovanju.

Prvi dio edukacije obilježila su predavanja gđe Ivane Živković, pomoćnice ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, g. Andreasa Meindla, komercijalnog savjetnik u Ambasadi Austrije u Sarajevu i g. Zhanga Shenfenga, potpredsjednika Kineskog vijeće za promociju međunarodne trgovine.

U okviru drugog dijela edukacije, koju je moderirala direktorica Sektora za edukaciju VTK/STK BiH dr.sc Elma Kovačević- Bajtal, predavači su bili dr.sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK/STK BiH, g. Ben Butters, direktor Eurokomore, g. Safet Gerxhaliu, generalni sekretar Komorskog investicionog foruma zemalja Zapadnog Balkana, g. Çağrı Gürgür, glavni savjetnik predsjednika Unije turskih komora i burzi (TOBB), te gđa Ines Obradović, direktor Sektora za međunarodne poslove Hrvatske gospodarske komore i g. Bojan Stanić, zamjenik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije.

Predavači su prenijeli iskustva svojih institucija u borbi s posljedicama pandemije i mjerama prevencije na polju ekonomske diplomacije.Tokom prezentacija je istaknuto, između ostalog, da su komore uložile dodatne napore i održale poslovanje poduzeća u novonastalim okolnostima, te da su pružile svu neophodnu pomoć i svoje usluge prilagodile novom načinu poslovanja. Također, istaknuto je da je došlo do ubrzanja procesa digitalizacije i da će u narednom periodu, posebno zbog neizvjesnosti trajanja pandemije, biti potrebno dodatno uložiti napore kako bi se očuvalo poslovanje kompanija i ekonomija u cijelosti.