Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine bila je domaćin tematskog skupa na kom je razgovarano o efektima primjene Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba. Na samom početku skupa, veliku pažnju privukle su bosanskohercegovačke kopačke izrađene za potrebe Svjetskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Ruskoj Federaciji.

O efektima primjene navedene Odluke govorili su predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kao i predstavnici kompanija kojima navedena Odluka predstavlja mjeru koja je od presudnog značaja za opstanak proizvodnje i konkurentnost na tržištu drugih zemalja. Odluka je izuzetno važna za tekstilno-kožarsku industriju, metalnu i hemijsku, te prehrambenu industriju.

Bitno je istaći da se ove godine nešto ranije započelo sa predlaganjem liste tarifnih oznaka za Odluku za 2019. godinu slijedom čega je Komora uputila zahtjev za potvrđivanje, odnosno uvrštavanje 141 tarifne oznake iz prehrambene, drvne i grafičke industrije, metalne i elektro industrije i tekstilno-obućarske industrije.

Privreda pozdravlja donošenje ove Odluke jer ista predstavlja jednu od rijetkih poticajnih mjera za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti. Prisutni privrednici izrazili su veliku zahvalnost Spoljnotrgovinskoj komori i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kao institucijama koje se istinski zalažu i zastupaju interese privrednika i svoje aktivnosti usmjeravaju ka unapređenju poslovnog ambijenta i jačanje ekonomskih prilika u zemlji.

Obzirom da ograničeno trajanje navedene Odluke predstavlja prepreku, apelovalo se na nadležne da se Odluka o suspenziji donosi ne pred kraj godine nego barem najkasnije u oktobru mjesecu, jer su privrednici vezani ugovorima sa ino partnerima koji zahtijevaju stabilnost tržišta.

Iako je Odluka trenutno privremenog karaktera, zajednički stav i poruka Komore, Ministarstva i privrednika sa održanog skupa jeste da se dobra praksa nastavi, te da se ulože dodatni napori kako bi se iz teksta Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba izbacile dvije riječi „privremenoj“ i „smanjenju“ čime bi ona dobila trajni karakter i dodatno osigurala uspješno poslovanje bosanskoheregovačkih kompanija i bila dodatni impuls svim pobrojanim granama industrije.