VTK/STK BiH pozdravlja ukidanje zabrane izvoza jabuka u Rusku Federaciju

 

 

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozdravlja aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH povodom upravo objavljenje informacije da je Ruska Federacija ukinula zabranu izvoza jabuka koja je bila na snazi od siječnja 2018. godine. Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti i zabrinutosti, domaći proizvođači i izvoznici napokon mogu odahnuti jer je ponovo osiguran plasman njihovih proizvoda na ovo zaista značajno tržište.

Vrijednost izvoza jabuka u Rusiju u 2017. godini iznosila je 19.928.565 KM, te je Rusko tržište nosilo 92% izvoza ovog proizvoda. O tome koliko je zabrana izvoza negativno utjecala na BiH gospodarstvo dovoljno govori poredak izvoza jabuka prvih pet mjeseci prošle i tekuće godine koji pokazuje da je u prvih pet mjeseci 2017. godine izvoz iznosio 10.638.762 KM, dok je u istom razdoblju tekuće godine iznosio samo 867.639 KM, što predstavlja pad izvoza od čak 92%.

U ime gospodarstvenika, a prvenstveno izvoznika, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine također izražava zahvalnost ruskoj strani koja je ukazala povjerenje bosanskohercegovačkim proizvođačima/proizvodima, te uvažila napore Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se zabrana ukine.

Izražavamo nadu da će se u budućnosti nesmetano i sukladno sa svim relevantnim propisima odvijati i unaprijeđivati vanjskotrgovinski promet BiH, kako sa Ruskom Federacijom, tako i sa ostalim državama svijeta.