Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Dr.sc.Vjekoslav Vuković primio je u odvojene posjete novoimenovanu ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Londonu Nj.E. gđu. Valentinu Marinčić, ambasadora Republike Hrvatske u BiH Nj.E. g. Del Vechia i novoimenovanog trgovinskog savjetnika u Ambasadi Austrije g. Andreasa Meindela. Tokom sastanaka razgovarano je o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje, povećanju obima trgovinske razmjene, kao i mogućim zajedničkim projektima. Posebno je istaknuto da Bosna i Hercegovina raspolaže velikim prirodnim potencijalima koji su velikoj mjeri neiskorišteni, posebno u oblasti energetike, te da je potrebno dodatno se angažovati kada je riječ o promociji svih resursa i povoljnosti poslovanja koje BiH bnudi stranim investitorima.

U fokusu sastanaka bila je aktuelna problematika vezano za uvođenje kvota od strane Evropske Unije na čelik i aluminijum i posljedice po Bosnu i Hercegovinu. Potpredsjednik Vuković je apelovao na ambasadora Del. Vechia i g. Andreasa Meindela da, kao predstavnici država članica Evropske unije, pruže podršku Bosni i Hercegovini i njenom zahtjevu za poštovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te izuzimanju Bosne i Hercegovine iz najavljenih kvota. Komora je već djelovala prema relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini tražeći reagovanje i zaštitu domaćih kompanija. Prema rječima potpredsjednika Vukovića, razumjevanje i podrška država članica Evropske unije je od ključnog značaja za rješavanje problema koji će, ukoliko se na zahtjeve Bosne i Hercegovine ne odgovori pozitivno, unazaditi metalnu industriju koja je i pokretačka snaga Bosne i Hercegovine obzirom na trend rasta i pozitivne pokazatelje koje ostvaruje poslednjih godina.

Ambasador Del Vechio i g. Andreas Meindel su dali punu podršku inicijativi Komore i potvrdili da će punim kapacitetom i u okviru svojih nadležnosti djelovati ka relevantnim institucijama kako bi se Bosna i Hercegovina zaštitila, te su posebno istakli činjenicu da navedeni problem ne ugrožava samo Bosnu i Hercegovinu, već i njihove investitore, posebno austrijske kao najveće, koji su prepoznali potencijale BiH i već dugi niz godina uspješno posluju i planiraju nove investicije.

Obzirom da je nedavno imenovan na poziciju potpredsjednika VTK/STK BiH, g. Vuković je gostima uručio prigodne poklone na kojima je predstavljen Stari most u Mostaru simbolizujući time želju Komore da gradi mostove prijateljstva i uspješne poslovne saradnje Bosne i Hercegovine sa zemljama kako u okruženju tako i drugih zemalja širom svijeta.