Uvjeti/mjere za transport u Turskoj, Italiji i Bugarskoj, 17. juli

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obaviještena je o novim uslovima/mjerama za transport Turskoj, Italiji i Bugarskoj.

Turska  (17. jula 2020., 11:46)

Tokom COVID-19 pandemije, turske vlasti uklonile su zahtjev za predočenjem dozvole ili CEMT dokumenta za vozila koja koriste kombinirani prijevoz (Ro-Ro ili Ro-La) ili prikolice / poluprikolice bez kamiona koji pristižu u zemlju.

Tranzit na turskim granicama sada se vratio u normalu.

Stoga, od 20. jula 2020. godine sve skupine vozila će biti u obavezi da podnesu dozvole ili CEMT dokument prilikom ulaska u zemlju.

Izvor: TOBB

Ulazak na teritoriju Republike Italije-obavljanje prevoza

Do 31. jula, kako se navodi na zvaničnoj web stranici Ambasade Italije u Sarajevu, osobama koje su boravile ili prolazile kroz neku od sljedećih zemalja u prethodnih 14 dana zabranjen je ulazak u Italiju: Armenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Bosna i Hercegovina, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru, Dominikanska Republika, Srbija (za Kosovo, Crnu Goru i Srbiju zabrana je na snazi od 16. jula, a za sve ostale zemlje sa liste zabrana je na snazi od 9. jula 2020. godine).

Jedini izuzeci ove zabrane su sljedeći:
a) italijanski državljani, državljani zemalja članica EU, država potpisnica Šengenskog sporazuma, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije, Andore, Kneževine Monako, Republike San Marino i Vatikana i za njihovu blisku rodbinu (djeca i roditelji koji žive u istom domaćinstvu, supružnici, stabilni partneri), pod uvjetom da imaju prebivalište u Italiji od prije 9. jula 2020. godine;
b) funkcioneri i agenti EU, međunarodnih organizacija, osoblje diplomatskih misija i konzulata, vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija;
Za gore navedene kategorije postoji obaveza samoizolacije po ulasku u Italiju.
c) samo za Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, izuzeci su posade i osoblje drumskih sredstava transporta, isključivo iz razloga radne obaveze, samo zbog tranzita (u maksimalnom trajanju od 36 sati) ili kratkog boravka u Italiji (maksimalno 120 sati).

Od 9. jula, sve osobe koje uđu u Italiju iz bilo koje strane države dužni su dostaviti prijevozniku ili policiji u slučaju provjera samo-izjavu prema modelu koji možete preuzeti ovdje.
Molimo da konsultirate internet stranicu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije za cjelovit propis o metodama i uvjetima ulaska u Italiju u kontekstu mjera za borbu protiv Covid19 (LINK)

Bugarska (17. jula 2020., 11:51)

Bugarske vlasti su 15. jula produžile vanrednu epidemiološku situaciju do 31. jula 2020. godine.

Mjere za vozače ostaju iste.

Izvor: AEBTRI