Uspješno održana konferencija o ekonomiji „Montenegro 2021“

 

 

Konferencija o ekonomiji „Montenegro 2021“, koju je Privredna komora Crne Gore organizovala u saradnji sa Centralno evropskom inicijativom, održana je 2. i 3. decembra u Budvi, na kojoj je prisustvovao i Nihad Bajramović, zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH.

Poslovna zajednica je tokom protekle dvije godine pandemije kovida-19 izložena rizicima neizvjesnosti, kompleksnom situacijom na tržištu, poskupljenju sirovina, problemima sa očuvanjem likvidnosti i kadrova. Upravo zbog toga, organizatori su se odlučili da centralna tema Konferencije bude „Resetovanje ekonomije nakon pandemije COVID 19“, o čemu su govorili donosioci odluka najvišeg nivoa, ekonomski stručnjaci, univerzitetski profesori i predstavnici poslovne zajednice. Dvodnevni skup bavio se ekonomskim perspektivama regiona nakon pandemije, zelenom i cirkularnom ekonomijom kao nužnošću i posljedicom situacije u kojoj se nalazi svijet, odgovorom poslovne zajednice na krizu, te njenom spremnošću za digitalnu transformaciju.

Konferenciju su otvorili v.d. predsjednice Privredne komore dr Nina Drakić, predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić i generalni sekretar Centralno evropske inicijative Roberto Antonione.

Vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore dr Nina Drakić kazala je da je ova poslovna asocijacija 2009. godine prepoznala potrebu za organizovanjem Konferencije kako bi, okupljajući važne aktere društveno-ekonomskog života, identifikovala pravce kretanja i razvoja zemlje. Vrlo brzo, zbog velikog interesovanja iz regiona, Konferencija je dobila širi format i 2014. godine kao ekonomski događaj važan za Zapadni Balkan ušla u Završnu deklaraciju šefova vlada okupljenih u Berlinski proces. Zahvaljujući kvalitetnim temama, pažljivo biranim govornicima i partnerima u organizovanju Konferencije ovaj događaj je sve više dobijao na značaju, postajući mjesto okupljanja, prije svega, poslovnih zajednica Crne Gore, ostalih zemalja Zapadnog Balkana, a i šire.

Drakić je posebno istakla nužnost da svi u regionu zadrže posvećenost procesu evropskih integracija i da na tom putu pokažu neophodnu istrajnost. „Učešće na jedinstvenom tržištu donijet će našoj privredi nove šanse, pristup brojnim izvorima finansiranja, te mnoge druge benefite. To je vrijedan motiv da u pretpristupnom procesu, koliko god on ponekad izgledao predug i kompleksan, budemo istrajni, koristeći ga za usvajanje novih vrijednosti i ustanovljenih evropskih standarda“, kazala je Drakić.

U svom uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić osvrnuo se na rezultat koji je Vlada ostvarila u prethodnom periodu na ekonomskom planu. „Prethodne godine imate minus 15,3%, ove godine rast koji će biti između 13-14%. Projektovali smo da će budžet biti 65% na osnovu turističke sezone od 2019. godine i to se ostvarilo, projektovali smo da će u junu imati 30% onih koji će biti vakcinisani, i to se desilo“, rekao je on. Iskazao je i interesovanje i opredjeljenje za unapređenje i uspostavljanje principa zelene ekonomije i popularizaciju korištenja obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori.

Generalni sekretar CEI Roberto Antonine rekao je da današnja konferencija označava kraj procesa učenja koji je CEI započela ranije ove godine organizacijom tri događaja sa ciljem da promovišu otvorenu diskusiju i razmjenu informacija u okviru proširene mreže javnih i privatnih aktera na više nivoa. „Ako želimo da identifikujemo jednu zajedničku osobinu koja povezuje ove događaje, želio bih da istaknem široki konsenzus postignut oko razmatranja da oporavak predstavlja priliku da se poboljša otpornost i pomogne u uspostavljanju novog modela rasta izgrađenog na četiri stuba: inovacije, digitalne tehnologije, ublažavanje klimatskih promjena, i vještine, radna i socijalna uključenost“, rekao je Antonine.

Ovogodišnja Konferencija realizovala se u partnerstvu sa Centralno evropskom inicijativom, gdje se paralelno sa drugim danom održavanja događaja, 3. decembra, održao sastanak predsjednika Vlada zemalja članica CEI-a. Paralelno sa ovim sastankom, a u okvriu Konferencije, organizovan je i CEI poslovni forum, na kojem su uzeli učešće predstavnici privrede iz 17 zemalja članica pomenute inicijative. Putem online platforme, učesnici su imali priliku da zakažu i održe 1 na 1 sastanke sa kompanijama iz drugih zemalja, i na taj način ostvare prvi kontakt i povežu se sa potencijalnim partnerima iz inostranstva.

Share This