Upozorenje VTK/STK BiH: Ugrožen Međunarodni sporazum SR Njemačka-BiH

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine uputila je dopis Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH kojim je upozorila na problematiku vezanu za ugrožavanje Sporazuma potpisanog između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke o zapošljavanju radnika bosanskohercegovačkih tvrtki sa sjedištem u BiH u svrhu izvršenja ugovora o izvođenju radova u SR Njemačkoj (Službeni list BiH broj:16/95), te uputila zamolbu za žurno iznalaženje riješenja za nesmetan nastavak provođenja sporazuma.

Naime, Ambasada SR Njemačke u Sarajevu je zbog Corona virusa (COVID-19) obustavila svoj rad, te je termine za izdavanje viza poništila i do daljnjeg obustavila izdavanje viza, te samim time ne postoji način da gospodarski subjekti realiziraju ugovorene poslove zbog nemogućnosti dobivanja radnih ulaznih viza u SR Njemačku.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH je dobila niz inicijativa i dopisa od gospodarskih subjekata koje i u ovo teško vrijeme izvršavaju ugovorene obveze u SR Njemačkoj, u kojima nas upozoravaju na moguće probleme s viziranjem radnika.

U ovakvoj situaciji bosanskohercegovačke tvrtke dolaze u potpunu pravnu nesigurnost kada mogu zaključiti ugovore o izvođenju radova, te pribaviti ulazne radne vize za detaširane radnike i osigurati njihov dolazak na ugovoreni početak izvođenja radova.

To dovodi korisnike detašmana u veoma težak položaj, što za posljedicu ima raskidanje ugovora s njemačkim partnerima, što znatno slabi njihovu poziciju na tržištu SR Njemačke i onemogućava provođenje međudržavnog Sporazuma o detašmanima.

Također, nakon ponovnog otvaranja konzularnog odjela može se očekivati značajno povećan broj zahtjeva za izdavanje viza, i postoji zabrinutost za raspoloživost dovoljnog broja termina za viziranje. Komorski sustav u BiH pod pritiskom je gospodarstva koje očekuje žurno rješavanje ovog problema.

Svjesni sveopće situacije, a uzimajući u obzir težinu i ogroman značaj detašmana za gospodarstvo Bosne i Hercegovine, naglašavamo da ovaj problem direktno ugrožava 2000 radnih mjesta, a indirektno mnogostruko više financijsku realizaciju na nivou BiH.