Ulagati u 4.0 industriju znači ulagati u uspjeh

 

 

„Primjena 4.0 industrije u kompanijama Bosne i Hercegovine“ naziv je danas održane online konferencije u organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Konferencija je okupila oko 40 sudionika, predstavnika kompanija iz različitih grana privrede Bosne i Hercegovine i regiona.

U uvodnom dijelu konferencije, organizirane s ciljem razmjene iskustava i ideja u primjeni 4.0 industrije u raznim oblastima, kao i definisanje pravca djelovanja u budućnosti, upriličena je prezentacija „Značaj 4.0 industrije i njegova primjena“, koju je održao g. Darko Spasojević iz kompanije M&I Sistems, Banja Luka. Tijekom prezentacije je ukazano na benefite primjene 4.0 industrije u privredi, s posebnim osvrtom na softverska rješenja Asprova APS, ERP- APS i MES, čijim uvođenjima se, između ostalog, stvara smanjenje vremena proizvodnje, stvaranja zaliha, poboljšava produktivnost, smanjuju troškovi,… Također, tijekom prezentacije je istaknuto da kompanije širom svijeta godišnje ulože oko jedan trilijun dolara na digitalnu transformaciju ali da, nažalost, oko 70 % inicijativa se smatra neuspješnim.

Industrija 4.0 obuhvata integraciju suvremenih informacijsko komunikacijskih tehnologija sa konvencionalnom fizičkom proizvodnjom i procesima, što omogućava razvoj novih tržišta i poslovnih modela, Industrija 4.0 je time usmjerena na pitanje kako ta integracija može pružiti korist individualnim korisnicima u cijelom procesu.

Gdje je Bosna i Hercegovina u svemu ovome? Sudionici konferencije su imali priliku saznati kroz tematska predavanja g. Kemala Lutvice iz kompanije Devoted d.o.o. na temu „Herald – industrijska IoT platforma“, g. Predraga Zorića iz kompanije Kolektor CCL Laktaši na temu „Pametna kompanija“, g. Jasmin Ahmić iz kompanije Dizart Sarajevo na temu „Robot mašina i 3D tehnologija“, dok je g. Zoran Bojanić iz Lanaco d.o.o. prezentirao primjenu IoT rješenja u poljoprivredi, a g. Jasmin Mešić iz Sanaske šume Bihać je predstavio idejno rješenje za informatizaciju u šumarstvu. Na kraju konferencije predstavljen je suvremeni softver HSB za brže i kvalitetnije projektiranje u TMK Krivaja Zavidovići, o kojem je govorio g. Almir Kuljanović, kao i aplikativna rješenja u proizvodnji kompanije BLIC d.o.o. (M:tel Banja Luka), koje je predstavio Srđan Bjelić.

Sudionici konferencije izrazili su zadovoljstvo prezentiranim softverskim rješenjima za proizvodne i radne procese koji u konačnici daju bolje poslovne rezultate, posebno u pogledu ušteda, produktivnosti i efikasnosti poslovanja. Istovremeno, predavači su istakli da ulaganjem u 4.0 Industriju kompanije postaju produktivnije, profitabilnije i konkurentnije na tržištu.

 

Share This