U prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Banja Luci, održan je sastanak na temu aktuelne problematike duvanske industrije. Pored predstavnika Komore, sastanku su prisustvovali i predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, inspektorata, te proizvođači i organizatori proizvodnje.

Potpredsjednik VTK/STK BiH Nemanja Vasić ovom prilikom je naveo da je ključni problem u načinu obračuna PDV-a, te da na svaki način treba pokušati spasiti primarnu proizvodnju duvana kao dio poljoprivredne proizvodnje koji je izuzetno značajan i za koji postoji potencijal, posebno u Semberiji, ali i u Hercegovini i drugim krajevima.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazao je da Ministarstvo na čijem je čelu podržava poljoprivredne proizvođače, te je mišljenja da Uprava za indirektno oporezivanje  treba biti fleksibilnija kod tumačenja određenih zakona i treba da postoji razumijevanje u poljoprivrednoj proizvodnji, gdje ne važe zakoni već nekakve zakonitosti. Prema njegovom mišljenju,  suludo je da se na bazi sjemenke preračunava neki konačan proizvod, a što se i radi u ovom konkretnom slučaju.

Sa gledišta organizatora proizvodnje, a prema rječima Svetozara Mihajlovića, savjetnika u preduzeću  “Duvan”, Bjeljina, ukoliko akciza na rezani duvan ostane 114 maraka po kilogramu, niti jedan organizator proizvodnje duvana više neće postojati, a od Nove godine će  kompletna proizvodnja biti na crnom tržištu. G. Mihajlović je istakao da se nekad u BiH, krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, proizvodilo 25.000 tona duvana, krajem osamdesetih i početkom devedesetih, a i u toku rata proizvodnja je bila 10.000 tona, dok je za ovu godinu proizvedeno svega negdje oko 500 tona. Kako je naveo, Upravi će se predložiti da se akcize na rezani duvan smanje te da se razmotre dodatni oblici i načini finansiranja proizvodnje duvana.