U susret hibridnom događaju godine: “Žensko preduzetništvo-inovacije i odgovori na pandemiju COVID-19”

Događaj “Žensko preduzetništvo-inovacije i odgovori na pandemiju COVID-19”, 25.05 – 26.05.2021. | Hotel Hills Sarajevo | online platforma, će okupiti na jednom mjestu govornice/ke i stručnjakinje/ke iz nadležnih institucija i ministarstava, kompanija, akademske zajednice i nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine i regije. Bićete u prilici čuti stvarne, realne primjere poduzetnica kako su hrabro i inovativno odgovorile na izazovna poslovna kretanja, uzrokovana pandemijom.

Jedna od panelistica predstojećeg hibridnog eventa “Žensko preduzetništvo-inovacije i odgovori na pandemiju COVID-19” je i Lejla Tuzlak, poduzetnica koja je Lejla prepoznala specifične zahtjeve tržišta, te inovativnom ponudom stvorila sjajan biznis (pogledajte www.ozonizacija.ba)
Lejla je inžinjer sa dugogodišnjim radnim iskustvom u lokalnom i internacionalnom okruženju. Majka, zaljubljenica u prirodu, altruista.

Vaš biznis je idealan primjer kako je period krize ustvari prilika! Prepoznali ste specifične potrebe tržišta i ponudili uslugu tretiranja prostora visokim koncentracijama ozona. Kako se radi o novitetu, možete li nam približiti kako ste došli na tu ideju i šta ustvari nudite svojim klijentima?

Obzirom da sam već ranije radila istraživanje o kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima i uvidjela da se nedovoljno govori i piše o ovoj temi, a boravimo i radimo u prostorima u kojim se ne prečišćavaju uređaji za klimatizaciju, ventilacioni kanali, izgrađuju objekti i namještaj od vještačkih materijala gdje su i veziva nerijetko štetna, vanjskog zagađenja, velika koncentracija ljudi u gradovima, gusta gradnja, itd., predstavljaju faktore koji dovode do povećanja broja mikroorganizama (bakterije, virusi, grinje, gljivice, plijesan itd) u našim životnim prostorima, koji u svakom momentu mogu postati patogeni i direktno uticati na zdravlje ljudi.
Jedno od najboljih rješenja, koje se već odavno koristi u Americi i Evropi je ozonizacija i predstavlja tretman prečišćavanja zraka pomoću prirodnog agensa ozona, nazivamo je i biodezinfekcija, i izvodi se pomoću mašina – generator ozona kojim uništavamo 99,9 % mikroorganizama. Jedini je tretman na tržištu koji može da poništi neugodne mirise u prostoru, a ne da ih samo prikrije. Ozon je gas koji se stvara u prirodi prilikom olujnog nevremena i kojim se priroda prečišćava, tako da primjenom ove tehnologije imitiramo prirodni proces i govorimo od 100% ekološkoj tehnologiji koja “ozdravljuje” životni prostor.

Obuku i certifikaciju sam završila u skladu Američkim standardima i aktivni smo član Nacionalne Američke Asocijacije za ozon (NOAI).

Put u poduzetništvo ste doživjeli kao priliku za daljnji lični rast i razvoj. Ko Vam je najviše pomogao u toj odluci, imate li neke svoje uzore i ko Vam je ustvari najveća podrška?

Da, jednostavno sam osjetila potrebu, jer kada radite za drugog poslodavca često se desi da ne dijelite iste ideale i načine za ostvarivanje ciljeva, pozicija koju vam je namijenio ne odgovara vašim ambicijama, i kada niste zadovoljni ličnim rastom i napredovanjem jedini ispravan put je da se okušate u vlastitom projektu.
Najveću podršku dobijamo od onih koji su najbliže vama, u mom slučaju podrška supruga je bila ključna.

Šta ste naučili u dosadašnjem poduzetničkom putu i koji biste savjet dali mladim poduzetnicama i poduzetnicima?

Mislim da ne postoji vanjski najteži faktor koji utiče na pokretanje vlastitog biznisa. U momentu kada odlučite, pređete granicu vlastitih „strahova“ više ne razmišljate šta ili kako je teško, nego rješavate korak po korak.
Poduzetništvo jeste biznis i treba da bude profitabilno, ali ja poduzetništvo vidim i kao način življenja, pristup problemima i njihovo rješavanje. Poduzetnice i poduzetnici ne bi trebali da se “vide” isključivo kroz segment finansija i da samo ono bude cilj.
Smatram da moderni poduzetnice/i danas treba da budu lideri, društveno aktivni, glasniji pokretači promjena. Poboljšanje stanja jednog društva je svakako na onima koji nešto poduzimaju da li u biznisu, nauci ili nečem trećem.

Lejlu i ostale panelistice možete čuti 25.05.2021. na online platformi u toku dvije panel diskusije na kojima će razgovarati o aktuelnim i gorućim temama poput:
• Preduzetništvo za vrijeme krize
• Koje su to prepreke i šta onemogućava inovacije malih i srednjih preduzeća koja su u vlasništvu žena
• Kako COVID-19 utiče na poslovanje
• Digitalizacija poslovanja i rad od kuće
• Savremeni načini finansiranja
• Pokretanje biznisa u doba krize

Registracija za ovaj hibridni event je obavezna, na dole istaknutom linku
https://women-entrepreneurship-innovation-and-response.b2match.io/

Događaj organizuje Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) i Sektorska grupa za žensko preduzetništvo Evropske preduzetničke mreže (WEG), zajedno sa suorganizatorima i partnerima iz Evropske preduzetničke mreže.