U Stocu svečano otvoren 11. po redu sajam Hercegovački plodovi Mediterana

U Stocu je danas svečano otvoren 11. po redu sajam Hercegovački plodovi Mediterana koji je okupio više od 120 izlagača iz Bosne i Hercegovine, i susjednih zemalja Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera i fokus su mediteranske kulture šipak, smokva, maslina, med i ljekovito bilje.

Svečanom otvaranju sajma prisustvovao je i dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković kom je ovom prigodom uručena Zahvalnica Vanjskotrgovinskoj komori na dugogodišnjoj potpori i podršci, a koja će se nastaviti i u budućnosti.

Načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković zahvalio je svim izlagačima koji sa svojim proizvodima godinama dolaze u Stolac početkom listopada. Prisjetio se samih početaka i zahvalio svima koji podupiru sajam, posebno je istaknuo organizatore koji nisu iste nacije ni vjere, a zajednički rade na dobrobit svih ljudi iz Stoca i regije, kao jedan od svijetlih primjera u ovim turbulentnim vremenima.

Sajam je svečano otvorio Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko – neretvanske županije koji je rekao da su se prije godinu dana osigurali i prvi poticaji za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačku industriju u iznosu od oko 900 000, 00 KM da bi se potaklo podizanje nasada masline i drugih nasada kako bi doprinijeli ostanku naroda u ruralnim područjima i poboljšao razvitak poljoprivrede koji je od značaja i za druge segmente gospodarstva, turizam i zaštitu okoliša. Kako je istakao, potpora i zaštita neće izostati ni u budućnosti. Želja je stvoriti okvir u kojem će trud svih onih koji se bave poljoprivredom rezultirati boljim uvjetima za život njih samih a u konačnici i svih građana županije. Za ostvarivanje tog cilja moraju se uložiti dodatni napori i razvijati i njegovati kultura poštivanja prirodnog izvora. Prema njegovim rječima, potrebno je zajedništvo i zajednički rad.

Nakon svečanog dijela uslijedio je obilazak sajma i razgovor s izlagačima.

Sajam je prilika da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, da se nabave neki od mnogobrojnih kvalitetnih prerađevina i plodova, ali i da se vikend provede u gradu muzeju. Na sajmu je također zastupljen i nastavno edukacijski segment tako ove godine imamo stručne radionice vrhunskih predavača. Na temu “Tehnologija podizanja plantažnih nasada maslina” izlagati će profesor Ahmed Džubur sa Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Profesorica Adrijana Filipović sa Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, govorit će na temu ”Primjena makro i mikro gnojiva kod uzgoja maslina”, dok će o temi “Maslinina muha – sve veći problem u hercegovačkim maslinicima” govoriti profesor Ivan Ostojić sa Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Likovnu koloniju po prvi put ove godine održat će mladi akademski slikar Srećko Babić iz Stoca dok će večer završiti koncertom Slavonskih Lola. Za vrijeme sajma po Stocu će prometovati i turistički vlakić pa će se svi posjetitelji moći provozati i upoznati Stolac. Sajam će svečano biti zatvoren u subotu dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima.