U posjeti Podrumima Andrija

 

 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske Komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković sa saradnicima danas je obišao Podrume „Andrija“ gdje se kroz razgovore sa rukovodstvom i zaposlenicima upoznao sa aktuelnim stanjem u oblasti proizvodnje i prerade grožđa i vrhunskih vina.

Predstavnici Podruma „Andrija“ izrazili su veliku zahvalnost potpredsjedniku Vukoviću na upriličenoj posjeti, dok je potpredsjednik iskoristio priliku istaći značaj uspješne saradnje svih aktera ekonomskog razvoja i unapređenja Bosne i Hercegovine. Privredni subjekti su svakako prva i osnovna karika u lancu kreiranja uspješnih priča, dok je Komora ta koja glas privrede treba i prenosi nadležnim institucijama, štiteći i braneći njihove interese. Bitno je naglasiti da su i vinari, baš kao i predstavnici kompanija drugih privrednih grana, prepoznali Komoru kao svog istinskog zastupnika, i instituciju koja svoje aktivnosti realizuje u skladu sa postavljenim ciljevima i zadacima.

Za Podrume „Andrija“ veže se više od 350 godina porodične tradicije uzgoja vinove loze i uvinjavanja vina. Naime, porodično stablo Ćorićadokumentovano se prati od otprilike 1700. godine. Stari podrum i dan danas postoji kao muzej. Kapacitet novog podruma je poslednjih nekoliko godina dostigao i prešao nivo od pola miliona. Uz najsavremeniju opremu i stručnost dokazanih enologa postižu se značajni rezultati u proizvodnji kvalitetnih, vrhunskih, prigodnih i arhivskih vina, a što potvrđuju mnoge nagrade sa međunarodnih sajmova.

Podrumi „Andrija“ imaju desetak stalno zaposlenih osoba, a uz njihove vlastite vinograde još dvije stotine porodica iz ovog kraja uzgaja vinograde za njih. „Andrija“ vina – bijela, ružičasta i crna, piju se u dvadesetak zemalja i na tri kontinenta.