Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva- 17. maj

 

 

Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizovala je konferenciju za novinare povodom obilježavanja 17. maja- Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva.

Obilježavanje 50. godišnjice potpisivanja Prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine i osnivanja Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), ove godine se fokusira na temu “Prevazilaženje neusklađenosti standardizacije”. Standardi ITU nude zajedničku osnovu za rast i inovacije i na taj način ubrzavaju napredak ka ciljevima održivog razvoja. Oni omogućavaju interoparibilnost, ekonomiju obima i omogućavaju pristup globalnim tržištima.

Medijima su se pored domaćina predstavnika STK BiH, obratili i predstavnici Ministarstva za transport i komunikacije Bosne i Hercegovine (MKT BiH), Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK), predstavnici teleoperatera BH Telecom i M:TEL-a, predstavnici Udruženja BH-TEL, kao i predstavnik IKT Asocijacije STK BiH.

Učesnike konferencije je ispred domaćina pozdravila i čestitala 17. maj- Dan telekomunikacija i informacionog društva, gđa. Sabrina Teskeredžić, direktorka Sektora za transport i komunikacije STK BiH, te uz statističke podatke istakla važnost IKT industrije. Gđa. Teskeredžić je naglasila da vjeruje da Spoljnotrgovinska komora BiH, kroz angažman Sektora za transport i komunikacije u okviru kojeg djeluje IKT Asocijacija, može doprinijeti standardizaciji IKT industrije Bosne i Hercegovine“.

U svom obraćanju predstavnica MKT BiH gđa. Milanka Sudžum je iznijela informacije o aktivnostima na kojima se trenutno radi, a u vezi izrade nacrta zakona kojim će se urediti oblast elektronskih komunikacija, na način da bude u što je moguće većoj mjeri usklađen s novim Regulatornim okvirom za elektronske komunikacije Evropske unije, odnosno s Direktivom o evropskom zakoniku elektronskih komunikacija.

Generalni direktor RAK-a, Predrag Kovač, prisutnima je poželio sretan 17. maj svjtski dan telekomunikacija i informacionog društva, te naglasio da međunarodni standardi predstavljaju efikasan način da se obezbijedi sigurnost i minimiziraju rizici koji neminovno nastaju kao posljedica korišćenja digitalnih tehnologija. Kako je istakao agencija će nastaviti da slijedi smjernice i standarde u regulaciji koje postavlja Međunarodna unija za telekomunikacije, te nastaviti  aktivnu saradnju i razmjenu iskustava na regionalnom nivou, kao ključnim faktorom za implementaciju odgovarajućih standarda.

Predstavnici teleoperatera gđa. Milica Kondić, portparolka M:TEL-a i gdin. Adnan Huremović, direktor sektora za razvoj BH Telecoma su predstavili svoje kompanije i osvrnuli se na važnost edukacije mladih koji su budući nosioci razvoja telekomunikacije u BiH.

Na kraju je gdin. Hamdo Katica, predsjednik IKT Asocijacije STK BiH, predstavio plan rada, kao i nastojanje ove Asocijacije da svojom stručnošću pomogne nadležnim institucijama na harmonizaciji zakona u ovoj oblasti. Takođe, predsjednik Katica je podržao predloge o edukaciji mladih i najavio veliku konferenciju koju planira STK BiH sa svojom IKT Asocijacijom pod nazivom “IKT sektor i obrazovanje”.

Share This