Suradnju BiH i Hrvatske može ojačati Luka Ploče

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković je odžao sastanak sa g. Lukom Burilovićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore kako bi razgovarali o nizu aktivnosti kojima bi se intenzivirala suradnja članica obiju komora.

Istaknuto je da velik potencijal za daljnji razvoj ima luka Ploče, a na obostranu korist hrvatskoga i gospodarstva Bosne i Hercegovine.

„Luka Ploče izvrsno je prometno povezana i ima odličnu geostratešku poziciju, naslonjena je na BiH, ali postoji i neiskorišteni potencijal za skladištenje roba i to je nešto na čemu treba raditi“, poručio je predsjednik Burilović.

Vuković je pak objasnio kako velik dio bh. tvrtki izvozi svoje proizvode preko luke Rijeka koja im je predaleko pa su im tako i troškovi transporta puno veći.

„Iako hrvatska luka, luka Ploče je od velike važnosti za gospodarstvo Bosne i Hercegovine i siguran sam da postoji  prostor za daljnje unapređenje suradnje na korist našeg i vašeg gospodarstva“, poručio je  Vuković.

Rekao je i da je VTK BIiH, potaknuta projektom HGK Digitalne Komore, također krenula u digitalizaciju svojeg poslovanja, a kreću i u projekt promocije domaćih proizvoda pa je tako dogovorena i razmjena iskustva po uzoru na projekte HGK „Kupujmo hrvatsko“ i dodjela znakova kvalitete. Činjenica je da u BiH posluju mnoge hrvatske tvrtke, odnosno jedan dio njih tamo proizvodi svoje proizvode pa je i to jedan od načina kako poboljšati plasman tih proizvoda na BiH tržištu. Osim toga, dogovorena je i suradnja po pitanju destinacijskog turizma u BiH.

Inače, više od 200 hrvatskih tvrtki posluje u BiH i Hrvatska je jedan od njenih glavnih trgovinskih partnera, dok je BiH redovito među najvažnijim trgovinskim partnerima Hrvatskoj izvan EU. U prvih šest mjeseci ove godine ukupna robna razmjena između Hrvatske i BiH iznosila je 902 milijuna eura, što je pad od 19% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, što je posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom.

Za proljeće je, ako epidemiološka situacija dopusti, dogovoren i posjet šire delegacije HGK Vanjskotrgovinskoj komori BiH i posjet tvrtkama, u sklopu kojeg bi se adresirali ključni problemi, odnosno ponudila rješenja za daljnji razvoj i jačanje hrvatskog i bosansko-hercegovačkoga gospodarstva.

Na sastanku je istaknuta i izvrsna suradnja Vanjskotrgovinske komore BiH s HGK Uredom u Sarajevu pa je tako Vuković rekao kako su svi resursi VTK BiH na raspolaganju HGK.