sttransport proba

[vc_row][vc_column width=”3/4”][rev_slider alias=”about_us_slider”][vc_custom_heading text=”O Sektoru” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1541676586812{margin-top: 20px !important;}”][vc_column_text]

Sektor za transport i komunikacije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine zastupa i promovira interese bosanskohercegovačkih prijevoznika koji se bave međunarodnim i međuentitetskim cestovnim prijevozom putnika i/ili tereta, međunarodnom špedicijom i informaciono – komunikacijskim tehnologijama. Međunarodni i međuentitetski prijevoznici putnika i tereta, kao i međunarodni špediteri, organizirani su u strukovna udruženja, a kompanije iz oblasti informaciono – komunikacijskih tehnologija u strukovnu asocijaciju. Sektor za transport i komunikacije nastoji svim svojim članovima pružati pravovremene informacije, savjete i drugu stručnu pomoć, inicirati i kreirati prijedloge izmjena legislative te ostale poslove iz svog djelokruga.
Saznaj više!

[/vc_column_text][vc_column_text]Unutar Sektora se kontinuirano prati izmjena legislative i osim što se na vrijeme ažurira na web stranici Sektora,  dodatno se i prosljeđuje informacija o tome svim članovima putem e-maila. Ovo se naročito odnosi na:

  • Međunarodnu legislativu: konvencije, međunarodni sporazumi, direktive, protokoli mješovitih komisija za transport;
  • Bosnanskohercegovačku legislativu: zakoni, pravilnici, odluke.
  • Informacije o radu udruženja i asocijacija: pravilnici, poslovnici, planovi rada, odluke, zaključci.
  • Informacije o međunarodnoj špediciji.
  • Informacije o informaciono-komunikacijskim tehnologijama.
  • Informacije o međunarodnom prijevozu: cijene goriva, ograničenja i zabrana kretanja, dozvole za pojedine vrste prijevoza.

Informacije o unutrašnjem prijevozu: ograničenja i zabrane, servisne informacije, licence.
Saznaj više!

[/vc_column_text][vc_column_text]

Osnovni zadatak i cilj je da Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine aktivno djeluje u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, rješavanju svih otvorenih pitanja koja se nalaze pred poslovnom zajednicom, te da svojim članicama na vrijeme osigura i dostavi kvalitetne informacije, potrebne za što uspješniju realizaciju njihovih poslovnih aktivnosti.

Predstavnici Sektora, aktivno djeluju u okviru međunarodnih organizacija i asocijacija (UNECE, IRU, IPRU, FIATA i dr.), te uzimaju atvno učešće u radu različitih komisija i radnih grupa. Pored toga, važno je naglasiti i višedecenijsko aktivno učešće u sastavu delegacija Bosne i Hercegovine na sastancima mješovitih komisija za cestovni transport putnika i roba, na kojima se u bilateralnim pregovorima, rješavaju sva otvorena operativna pitanja u oblasti međunarodnog cestovnog transporta između Bosne i Hercegovine i neke druge države.

Predstavnici Sektora i udruženja/asocijacije, nastoje kontinuirano i proaktivno djelovati u cilju postizanja kvalitetnije legislative, kroz rad različitih komisija i radnih grupa za izradu prijedloga propisa iz oblasti cestovnog transporta, IKT-a i međunarodne špedicije, kao i kreiranje konkretnih prijedloga, mjera, inicijativa  i zahtjeva, te njihovo upućivanje nadležnim organima i institucijama u Bosni i Hercegovini.
Saznaj više!

[/vc_column_text][vc_column_text]

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine odnosno Sektor obavlja stručne i administrativne poslove ispitivanja usaglašenosti prijedloga reda vožnje, pruža stručnu pomoć strankama i sačinjava detaljan Izvještaj o prijedlogu reda vožnje koji je ispitivan, u skladu sa Pravilnikom o postupku usklađivanja i registracije redova vožnje, načinu i postupku izdavanja dozvole i obrascu dozvole („Službeni glasnik BiH“ broj: 7/18).
Saznaj više!

[/vc_column_text][vc_column_text]

Sektor za transport i komunikacije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine također po ovlaštenju i multilateralnim sporazumima obavlja poslove izdavanja TIR karneta kao garant operacija pod TIR karnetom u Bosni i Hercegovini. Svi operativni poslovi koji se odnose na izdavanje TIR karneta odvijaju se unutar TIR odjeljenja Sektora.
Saznaj više!

[/vc_column_text][vc_column_text]Pored gore navedenog a za sva ostala pitanja, prijedloge i/ili inicijative vezane za djelokrug Sektora obratite se uposlenicim Sektora.[/vc_column_text][stm_icon_box hide_title_line=”hide_title_line” enable_hexagon=”enable” enable_hexagon_animation=”enable” add_link=”enable” icon=”stm-zurich-phone” icon_size=”22” icon_height=”70” title=”Kontakti” title_font_size=”16” link=”url:https%3A%2F%2Fnewweb.komorabih.ba%2Fwordpress%2Fsektor-za-transport-kontakti%2F|||”][/stm_icon_box][/vc_column][vc_column width=”1/4”][stm_sidebar sidebar=”2372”][/vc_column][/vc_row]