Sastanak predstavnika Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH i HGK o usklađivanju međunarodnih redova vožnje

U Hrvatskoj gospodarskoj komori 22. jula održan je sastanak predstavnika Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BIH s predstavnicima HGK u vezi problematike usklađivanja međunarodnih voznih redova između RH i BIH koja je vrlo važna za prijevoznike iz obje zemlje.

Sastanku su ispred Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine prisustvovali Ivica Zeleničić, član UO VTK/STK BIH, Ivan Mandić, savjetnik u VTK/STK BIH i Sabrina Teskeredžić, direktorica Sektora za transport i komunikacije VTK/STK BIH, te ispred HGK Mirjana Čagalj, savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet i Dario Soldo, direktor Sektora za promet, Irena Kralj, članica Komisije za usklađivanje voznih redova. Na sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva – Uprave cestovnog prometa, načelnik Tonči Pauk i voditeljica službe Anđa Đogaš.

U Republici Hrvatskoj je postupak usklađivanja svih redova vožnji trenutno obustavljen, te su u toku prilagodbe zakonskog okvira da se postupak usklađivanja ponovo uspostavi. Postupak usklađivanja međunarodnih redova vožnji u Bosni i Hercegovini se kontinuirano provodi i nije bilo prekida postupka, te su se redovi vožnji predlagali svake godine.

Prijedlog predstavnika Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BIH je da se usklađivanje međunarodnih redova vožnji Republika Hrvatska – Bosna i Hercegovina hitno organizira kao bilateralno vanredno usklađivanje zahtjeva voznih redova između dvije zemlje kao prioritetno rješavanje starih zahtjeva bh/hr prijevoznika posebnom odlukom ministra, a takav prijedlog su podržali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, te će kao takav prijedlog biti upućen prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a resorno Ministarstvo će dodatno razmotriti navedenu problematiku radi iznalaženja adekvatnog rješenja u korist prijevoznika obiju država i uspostave međunarodnih autobusnih linija.