Sastanak na temu uspješno realiziranog projekta „Digitalna transformacija“

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić i zamjenik generalnog sekretara Nihad Bajramović održali su sastanak s prvim sekretarom Ambasade Bugarske g. Plamenom Genovom i otpravnikom poslova g. Nikolom Nikolovom, nakon uspješno realiziranog zajedničkog projekta „Digitalna transformacija“.

Opći cilj projekta bio je promovirati proces digitalne transformacije u državnoj upravi kako bi se minimalizirale, prevladale ili ukinule postojeće prepreke za poslovanje. Na tu temu je organizirano pet konferencija, u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini i Bihaću.

Konferencije su okupile značajan broj privrednika, predstavnika institucija, organizacija i nevladinog sektora, ali i drugih pojedinaca zainteresiranih za proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Učesnici konferencija su iskazali zadovoljstvo održanim prezentacijama i diskusijama na konferenciji, posebnog zbog toga što su dobili kvalitetne informacije o postojećem stanju u Bosni i Hercegovini i smjernicama za prevazilaženje digitalnog raskoraka sa pregledom rješenja u EU i svijetu.

Također, ocijenjeno je da IT kompanije u Bosni i Hercegovini imaju veliki potencijal i da mogu ponuditi digitalna rješenja za unapređenje poslovanja.

Uzimajući u obzir sve navedeno, posebno veliku zainteresovanost bh. kompanija koja je iskazana, ne samo za vrijeme učešća na konferencijama, nego i nakon istih, projekat je polučio i više nego dobre rezultate. Ne samo da je napravljen presjek stanja bosanskohercegovačkog društva u pogledu digitalizacije, nego su i naše članice, bosanskohercegovačke kompanije u prilično velikoj mjeri osviještene i zainteresirane da svoje procese digitalizacije ubrzaju, a sve kako bi bile u korak s ostatkom svijeta koji u ovim procesima svakako prednjači.

Također, projekat je rezultirao i pozitivnim trendovima kada je u pitanju i sama Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine s obzirom na to da se intenzivno radi na digitalizaciji usluga s ciljem olakšanog poslovanja, ali i bržeg, jednostavnijeg i efikasnijeg pristupa kompanijama.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine koristi priliku posebno se zahvaliti Ambasadi Republike Bugarske i Bugarskoj razvojnoj agenciji na implementaciji ovog projekta kojim su započeti procesi ubrzane digitalizacije, a koji će značajno doprinijeti prilagođavanju Bosne i Hercegovine globalnim kretanjima u oblasti digitalizacije.

[wds id=”61”]

Share This