Sajam gospodarstva u Mostaru okupio oko 860 izlagača

 

 

Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019, 22. po redu, danas je otvorio svoja vrata, a ove godine okuplja 860 izlagača iz 30 zemalja. Ovogodišnji sajam, koji će trajati do 13. aprila, otvorio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovina je, kao i prethodnih godina, na mostarskom sajmu organizirala info štand na kojem se svi zainteresirani mogu informirati o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH, organizaciji i ulozi asocijativnog organizovanja članica VTK/STK BiH u pojedinim industrijskim oblastima, predstojećim sajmovima u BiH, planu nastupa i predstavljanja privrede BiH na međunarodnim sajmovima u inostranstvu, programima edukacije i sticanju validnih certifikata, te o kompanijama iz oblasti poljoprivredne, prehrambene, tekstilne, metalne industrije i autokomponenti, drvne industrije, grafičke industrije, proizvođača ljekobilja, i sl.

Prvog dana Sajma, u organizaciji Kineske komore za međunarodnu trgovinu (CCOIC) i Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine (CCPIT), uz podršku Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, bit će održan poslovni forum pod nazivom „China and Central and Eastern Europe Countries Business and City Cooperation Forum“.

Cilj foruma je dalje jačanje ekonomskih odnosa Kine i zemalja članica Inicijative 16+1, promocija trgovinskih i investicionih prilika, te sektora sa najviše potencijala za buduću saradnju BiH i ostalih zemalja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom.

Nakon plenarnog dijela foruma bit će organizovani B2B sastanci predstavnika kineskih kompanija (oko 100) i kompanija zemalja članica Inicijative 16+1.

 

Share This