Reagovanje VTK/ STK na uvođenje taksi UNMIK Kosova

Danas je u prostorijama VTK/STK BiH održana vanredna konferencija za medije povodom uvođenja stopostotnih taksi institucija UNMIK Kosova na proizvode porijeklom iz BiH. Jučerašnje mjere ugrožavaju poslovne ugovore koje imaju BH poduzeća iz metalne i elektro industrije, prehrambene industrije, farmaceutike i drugo. Ukoliko ovakve mjere ostanu na snazi, Bosna i Hercegovina će se suočiti sa milionskim gubicima u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Takođe, navedena odluka prijeti da ugrozi i oko 10 000 radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Tokom konferencije je istaknuto da je tržište Kosova veoma značajno za BiH. Naime, prema podacima, Bosna i Hercegovina je u 2017. godini na teritoriju Kosova izvezla robe u vrijednosti od 163.564.108 BAM, dok je uvoz u istom periodu iznosio 15.834.838 BAM, te je u posmatranom periodu od proteklih pet godina evidentan trend rasta u korist Bosne i Hercegovine. Sektorski posmatrano, najveći izvoz je ostvaren u sektorima metalne industrije, potom u agroindustrijskom, to jest prehrambenom sektoru  (mlijeko, bezalkoholna pića) te drvoprerađivačkoj industriji (papir i namještaj).

Evidentno je da jučerašnja odluka institucija UNMIK Kosova predstavlja ne samo grubo kršenje CEFTA Sporazuma nego i narušavanje principa regionalne saradnje. U skladu sa CEFTA Sporazumom da bi neka potpisnica CEFTA Sporazuma mogla da uvede zaštitne mjere potrebno je da se sprovede ekonomsko istraživanje kojim bi se dokazalo ugrožavanje domaće proizvodnje članice koja uvodi te mjere, što je u ovom i svim prethodnim slučajevima izostalo. Upravo iz ovih razloga očekuje se adekvatno reagovanje Evropske komisije s obzirom na njene nadležnosti.

VTK/STK je već reagovala prema Privrednoj komori Kosova apelujući da u skladu sa svojim nadležnostima reaguje prema institucijama vlasti UNMIK Kosova kako bi se odluka za povećanje taksi stavila van snage, te je i zvanično podržala napore institucija vlasti BiH usmjerene ka hitnom rješenju ovog problema.