Razvoj informacionog društva Bosne i Hercegovine

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa GlobalGPS BH, organizovala je trodnevnu TIIMISS konferenciju na temu „Digitalizacija bh. društva“. Na konferenciji, održanoj od 18. do 20. marta 2019. godine, učestvovali su domaći, regionalni i međunarodni eksperti, članovi akademske zajednice, predstavnici poslovne zajednice, predstavnici asocijacija koje okupljaju mala i srednja preduzeća, predstavnici internacionalnih institucija u BiH i diplomatskih predstavništava.

Prvog dana Konferencije, koja je održana u Parlamentarnoj skupštini BiH, o digitalizaciji bh. društva govorili su predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Agencije za statistiku BiH, Instituta za standardizaciju BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, dok su o iskustvima digitalnog poslovanja sudionicima prenijeli ambasadori Švajcarske, Slovenije i Hrvatske, dok je o digitalizaciji u Europskoj uniji govorio Lars- Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH. Priliku da sudjeluju na Konferenciji i učestvuju u diskusiji dobili su i studenti nekoliko fakulteta.

Tokom naredna dva dana konferencije upriličeno je 16 panela (Digitalna transformacija transportne i logističke industrije, Humana medicina i zdravsteni sistem, IKT Industrija i infrastuktura, IKT i energetska efikasnost, okoliš i ekologija, Državna administracija i javna uprava, Edukacija i infrastruktura, Statistika i Standardi, Digitalizacija kulturne baštine i medija, Upotreba IKT radi poboljšanja sigurnosti i bezbjednosti građana, Budućnost finansijskog sektora, Mala i srednja preduzeća, Nova radna snaga, Pravo i zakonodavstvo, Agro industrija i proizvodnja hrane, Arhitektura i građevina, te panel BH Telecom-a), odnosno 49 sesija, a učestvovalo je više od 500 slušalaca i preko 110 panelista. Panelisti i učesnici su dolazili iz različitih sektora, privatnih i javnih preduzeća, akademske zajednice, što je rezultiralo mnoštvom raznolikih ideja i informacija, te je vodilo još zanimljivijim diskusijama.

U okviru konferencije su predstavljene i studije koje obuhvataju 25 tema o digitalizaciji različitih sfera našeg društva. Neke od tema su: digitalna transformacija prometne i logističke industrije; digitalizacija zdravstvene zaštite i industrije zdravstva; IKT industrija; ePoslovanje; eEdukacija i infrastruktura za razvoj, istraživanje, izume i inovacije; Budućnost financijkog sektora; eSME – stvaranje digitalnog produzeća; Nova radna snaga – nova radna mjesta – školovanje za budućnost; principi dobrog upravljanja.

Moglo bi se reći kako je zajednički zaključak svih panela bio da u BiH postoje institucije i kompanije koje su dostigle visok stepen digitalizacije, a koje nažalost nisu plod sistemskog rada i plana za digitalizaciju, već ad hoc rješenja pojedinaca unutar institucija. Pored navedenog, postoji i mnoštvo onih koje nisu dostigle visok stepen digitalizacije, te je potrebno dovesti iste u sklad.

Bosna i Hercegovina obiluje pametnim i obrazovanim ljudima, te je potrebno fokusirati se na domaće proizvode i domaću radnu snagu i uložiti u nju.

Učesnici, kao i panelisti, iskazali su zadovoljstvo i čast što su dio ovog projekta, te su kazali kako su mišljenja da će Konferencija znatno doprinijeti podizanju svijesti o neophodnosti i koristima digitalizacije, te da svi mi moramo biti dobri ambasadori ovog projekta.

Inače, konferencijom je najavljen i početak ativnosti koje će VTK/STK BiH realizovati u toku 2019. godine u okviru Programa razvoja informacionog društva BiH, sa ciljem promocije bosanskohercegovačke privrede i podrške usklađivanju izvozno orijentisanim firmama u približavanju modernim tokovima poslovanja i rada u Europskoj uniji i svijetu. U okviru Programa bit će, između ostalog, organizirano niz događaja poput radionica, sajmova i tematskih konferencija.