Promovirana 22 nova korisnika grant programa Sweden/USAID FARMA II projekta

Sweden/USAID FARMA II projekat i Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine su 13.12.2019. godine u Sarajevu promovirali nove korisnike grant programa Sweden/USAID FARMA II projekta. Ovom prilikom su promovirana 22 nova korisnika grant programa od ukupno 34 korisnika, koji su dijelom aktivnosti planiranih za realizaciju u 2020. godini.

Emma Bergenholtz, sekretar za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske naglasila je ovom prilikom da USAID i Švedska od 2016. kroz projekt FARMA II pomažu privatnom i javnom sektoru u rješavanju glavnih izazova u poljoprivrednom sektoru.

– Osim tehničke pomoći, kroz projekt je do danas implementirano preko 100 grantova u vrijednosti od preko 5 miliona KM, što je rezultiralo pozitivnim rezultatima po pitanju prodaje, izvoza, novih radnih mjesta i konkurentnosti, kazala je Bergenholtz.

Prema njenim riječima Sweden/USAID FARMA II projekat nastavlja podršku i u narednoj godini te će, kroz danas predstavljene grantove, osigurati nova sredstva u iznosu od preko milion KM grant podrške za 22 izabrana projekta.

Dobitnici grant sredstava su: Elmar Aroma Care (Trebinje), Halilović (Ilijaš), Frigoherc (Ljubuški), Planta Bella (Bileća), Proteko (Čapljina), Mabog Gumanović (Grude), Agrolink (Sarajevo), HA Company (Gračanica),  B-Oils (Bosanski Petrovac), Centar za sticanje znanja BEC (Tuzla), Astera (Posušje), UP “Matica”(Mostra), Trebor (Široki Brijeg), SPZ Agrodar (Bihać), Soldo Mont (Posušje), Natural Food (Sarajevo), Jaffa Komerc (Mostar), EcoMedico (Sarajevo), Centar za lokalni razvoj (Breza), Udruženje žena “Ruke” (Kaloševići- Tešanj), Tera Sana (Sanski Most) i Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH (Sarajevo)

Direktor Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH, Ognjenka Lalović istakla je da se u pojedinim segmentima podudaraju ciljevi Komore i Sweden/USAID FARMA II projekta , a odnose se na podizanje konkurentnosti, diverzifikaciju na tržištu, diverzifikaciju proizvoda i osvajanje novih izvoznih tržišta.

– U tom smislu i mi podržavamo ove grantovske aktivnosti od različitih međunarodnih projekata, a posebno ovog projekta, s obzirom na sektore koje pokrivaju- rekla je Lalovićeva.

Ona je naglasila da će Komora grant sredstva, dobivena u okviru ovog projekta, usmjeriti za organizaciju kolektivnog izlaganja bh. kompanija na Međunarodnom sajmu organske proizvodnje “Biofah 2020” i studijsku posjetu za sektor voća i povrća sajmu u Amsterdamu, a realizovaće i seriju edukacija čiji će fokus biti na izvozu, marketingu, prodaji i finansijama.