Promocija Zapadnog Balkana pred međunarodnim investitorima

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB) u partnerstvu sa renomiranim časopisom Fajnenšel Tajms (Financial Times) danas u Londonu organizuje poslovni forum na kome će međunarodnoj poslovnoj zajednici predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju i uspješne kompanije iz regiona.

Na skupu „Investicione mogućnosti u brzorastućem regionu“ učestvovaće više od 120 političkih i poslovnih lidera iz regiona i svijeta: premijeri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije – Ana Brnabić, Edi Rama i Zoran Zaev, ministri zapadnobalkanskih vlada, predstavnici finansijskih institucija – Evropske banka za obnovu i razvoj, Svjetske banke i Evropske investicione banke i međunarodnih kompanija zainteresovanih za ulaganja i investicione prilike na Zapadnom Balkanu, od američkih, preko evropskih, do kineskih i japanskih.

Prema riječima predsjedniika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma i predsjednika Privredne komore Srbije, ovo je prvi put da zajedno sa Fajnenšel Tajmsom, koji je i domaćin foruma, organizujemo promociju Zapadnog Balkana kao investicione destinacije, sigurne za ulaganje, regiona u kome će, sada uloženi novac, prema procjenama međunarodnih analitičara, u narednih pet do sedam godina investitorima donijeti veću zaradu nego bilo gdje u Evropi. Skup je prilika da se predstave i uspješne regionalne kompanije i iskustava stranih investitora koji ovdje već posluju.

Ono što je najvažnije, jeste da će ovaj skup okupiti top menadžere više od 70 multinacionalnih korporacija, kao što su Siemens ili Rio Tinto, investicionih kompanija, banaka i fondova poput Morgan Stanley, Nomura, MUFG Bank, State Bank of India, Commerzbank, BNP Paribas, BC Partners i MidEuropa Partners, predstavnike Londonske berze, konsultantskih kuća, marketinških i agencija koje se bave istraživanjem tržišta.

Poslovnu zajednicu regiona na skupu će predstavljati kompanije iz svih ekonomija regiona, među kojima su: Moji Brendovi, ASA Prevent, Balfin i Agna grupa, Devolli Corporation, Lustica Development, Portonovi, IGM Trade, Confida, Mabetex i Kivo.

U sklopu foruma biće održano više panela posvećenih ključnim izazovima i ekonomskim perspektivama regiona, značaju stranih investicija i njihovom uticaju na dosadašnji i budući razvoj Zapadnog Balkana, kao i o ulozi i mogućnostima jačanja i razvoja domaćih kompanija.

Predstavnici globalnih korporacija, potencijalni investitori koji osmatraju investicione prilike na Zapadnom Balkanu biće u prilici da komuniciraju sa predstavnicima vlada i kreatorima politika bitnih za poslovanje u regionu, velikim regionalnim i međunarodnim kompanijama koje su već investirale u regionu, kao i zvaničnicima međunarodnih finansijskih institucija, ekonomistima i konsultantima koji analiziraju uslove poslovanja u ovom delu Evrope.

FT WESTERN BALKANS FORUM 209

WB6 CIF BROSHURE