Priznanja za 14 investitora u BiH

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković učestvovao je i prigodno se obratio na manifestaciji “Izbor najznačajnijih stranih investitora u BiH za 2022.godinu” koju je danas organizovala Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

U obraćanju prisutnim predsjednik Marinković je kazao, između ostalog, da je kriza, koja nije samo naša, nego globalna, dovela do problema i u privređivanju.
– Rekao bih da ipak naša privreda stoički podnosi sve probleme sa kojima se suočava, makar s aspekta rezultata koje pokazuje u domenu vanjsko-trgovinskog poslovanja za deset mjeseci. Nismo pali u izvozu, nije nam struktura izvoza lošija nego smo praktično ostali na nekom nivou. Šteta je samo što nismo zabilježili značajniji rast. Držimo korak kada je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom na nivou iz prethodnih godina uz neki blagi pad- rekao je Marinković i dodao da svi koji su investirali u BiH prethodnih godina, u značajnoj mjeri doprinose ovakvom vanjsko-trgovinskom bilansu.
– Uglavnom se radi o kompanijama koje proizvode proizvode koji se izvoze vani. Budući da se za rad dobiju i priznanja znači da i nije loše raditi u BiH. Svi smo u obavezi da promoviramo potencijale i prilike jer resursa imamo, a BiH promovisati kao investiciono područje koje je dio regiona- kazao je Marinković.

FIPA dugi niz godina organizuje ovu manifestaciju kako bi na ovaj način odala priznanje i iskazala zahvalnost stranim kompanijama koje ulažu u BiH, koje zapošljavaju bh. građane i doprinose ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Za 2022. godinu, 14 kompanija je primilo plaketu za postignute rezultate u poslovanju. Ovih 14 kompanija je do sada uložilo 496,7 miliona KM, te zapošljavaju 3.825 radnika u BiH.

Među kompanijama koje su danas primile plakete nalaze se: Voith Hydro Bosnia d.o.o., Maxhof Gruppe d.o.o., Ama Adriatic d.o.o., RCB Nanotehnologija d.o.o., TO Sportek d.o.o.,Temax BH d.o.o., Metus d.o.o. Tomislavgrad, Toplana Zenica, GlovoAPP d.o.o. Sarajevo, Vjetro-elektrana Ivovik d.o.o., Ziraat Bank BH d.d., TN Bosnia d.o.o., ADK d.o.o. i HTEC Group.

Na ovaj način FIPA ujedno želi promovisati pozitivne primjere ulaganja u BiH i pokazati da poslovanje u našoj zemlji može biti uspješno i isplativo.

Share This