Pristup novim tržištima i certifikacija za kompanije iz BiH

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgvinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa USAID-om, a u okviru WHAM Projekta – Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima, organizirala je predstavljanje javnosti rezultata projekta “Pristup novim tržištima i certifikacija kompanija iz metalskog i drvnog sektora BiH”.

Na konferenciji za medije je istaknuto, između ostalog, da su bh. kompanije učesnice projekta napravile zapažene rezultate kroz rast izvoza i nova zapošljavanja.

Direktor Agencije za promociju izvoza pri VTK/STK BiH Enes Ališković naveo je da su u okviru projekta sufinansirali odlazak bh. kompanija iz metalskog sektora na sajam “Hannover Messe 2018”, kao i bh. kompanija iz drvnog sektora na sajam “IMM 2019”.  Na štandu Bosne i Hercegovine na sajmu u Hanoveru izlagale su komapanije: TTO (Sarajevo), Zinkteknik (Mostar), SIK (Mostar), TIKT Manufaktura (Gradiška), TEM Mandeks (Široki Brijeg, Medena Commerce (Tešanj) i Novi Jelšingrad (Banja Luka). Firme koje su nastupile na bh. štandu u Kelnu su: BOKSIT (Milići), BOSNIAN BEECH BOARD (Visoko), DOMUS ARREDI (Zenica), FEF Export Import (Sarajevo), FORMINO (Teslić), H.M.M. (Gradačac), MALAK JANJ (Donji Vakuf) i SENEX (Čelić).

– Rezultat nastupa sedam bh. kompanija iz metalskog sektora na sajmu u Hanoveru  je izvoz u vrijednosti dva miliona eura i zapošljavanje dodatnih 67 radnika, a u prvih šest mjeseci od nastupa osam bh. proizvođača namještaja na sajmu “IMM 2019” u Kelnu ostvaren je izvoz od 2,5 miliona eura, uz zapošljavanje dodatnih 19 radnika – rekao je Ališković.

Direktor Sektora privrede VTK/STK BiH Ognjenka Lalović dodala je da je, osim nastupa na sajmovima, sufinansirano i certificiranje po standardima za zavarivanje BAS EN 3834 i BAS EN 1090 za 12 bh. kompanija, što im garantuje da su njihovi proizvodi kvalitetniji i sigurniji.

-Želimo ovdje da skrenemo pažnju da primjenom navedenih standarda ne doprinosi se samo standardizaciji proizvodnje neke kompanije nego se time podiže sveukupna konkuretnost cijelog sektora jer krajnji korisnici će biti: cijeli sektor metalne industrije BiH zbog povećanog izvoza, jači lanac vrijednosti u slučaju indirektne prodaje i bolji imidž cijelog sektora, kupci certifikovanih kompanija koji će imati siguran i kvalitetan proizvod koji zadovoljava standarde i konzistentne procjene, te lokalna zajednica okružena zavarenim konstrukcijama imat će sigurno i zdravo okruženje- kazala je Lalović i dodala da je u projektu certifikacije učestvovalo 12 kompanija iz BiH.

– Sama priprema kompanija za certifikaciju i certifikacija BAS EN ISO 3834 vrlo je skupa i traje dugo. Ponosni smo što smo zajedničkim snagama uspjeli da certifikujemo i podignemo kvalitet za 12 kompanija koje sveukupno zapošljavaju 969 zaposlenika. To su kompanije SIK (Mostar), Alfa Nur (Tuzla), Monting montaža (Bijeljina), RMLH ( Zenica), Mont montaža (Banjaluka), Ćosić Promex (Usora), Urbangrad (Gradačac), Meta Comm (Jajce), Provis (Visoko), International (Ljubuški) Cromex (Prijedor) i BME (Tešanj).

Direktor USAID-ovog projekta Fuad Čurčić precizirao je da je projekt vrijedan 1,6 miliona dolara započeo u ljeto 2017. i završava u junu 2020. godine, te da su dosad uspjeli kreirati više od 800 radnih mjesta.

O značaju projekta i ostvarenim izvoznim rezultatima, ali i razvojnim planovima i aktualnoj problematici, govorili su predstavnici kompanija Bosnian Beech Board (Visoko), Provis (Visoko) i Cromex (Prijedor).

Share This