Prezentacija vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u 2021. godini

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine jučer je tradicionalno, za predstavnike medija, diplomatskog kora i institucija BiH, organizirala prezentaciju vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom u 2021. godini, koja je održana u hotelu Hills, Ilidža. Pored predstavnika ambasada i institucija, događaju su prisustvovali i predstavnici asocijacija, udruženja, odbora i grupacija koje djeluju u okviru Komore.

Prisutne je na samom početku pozdravio i obratio se predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, kazavši kako je 2021.godina bila relativno uspješna poslovna godina, obilježena rastom izvoza, izlaskom iz recesije, te da je bh ekonomija pratila trendove svog najznačajnijeg tržišta, a to je tržište EU.

“BiH je u vanjskotrgovinskoj razmjeni s EU učestvovala sa 72,1% izvoza i 65,8% uvoza. Naš glavni vanjskotrgovinski partner je Hrvatska, s kojom imamo najveći obim razmjene. Kada je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom tu i dalje prednjače Njemačka i Austrija, i tu bilježimo suficit”, istakao je Egrlić.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, koji je ukazao na potrebu otvaranja novih tržišta za plasman proizvoda, ističući kako je to jedna od najboljih mjera za zaštitu domaće proizvodnje.

Aktualne podatke razmjene prisutnima je prezentirao predsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković, koji je kazao kako izvoz u EU više od 72 % ukazuje na činjenicu da je kvaliteta roba koje se proizvede u BiH na iznimno visokom nivou kada su u pitanju europski standardi, na što trebamo bit jako ponosni, te napomenuo da na svakih 10 KM izvoza iz BiH, 7,2 KM idu prema EU-u.

Bosna i Hercegovina je u 2021. godini ostvarila ukupan obim razmjene robe u vrijednosti od 36.567.435.000 KM od čega vrijednost izvoza iznosi 14.620.569.000 KM, a uvoza 21.946.866.000 KM. U odnosu na prethodnu godinu obim razmjene je povećan za 30,41% odnosno 8,5 mlrd KM.
Na tržište EU izvezeno je robe u vrijednosti od 10.539.647.000 KM (više je za 35,56% u odnosu na 2020.), dok je uvoz iznosio 14.453.149.000 KM ( veći je za 24,78% u odnosu na 2020.).

Najznačajniji partner po obimu vanjskotrgovinske razmjene iz EU je R. Hrvatska.

Nakon EU, u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sa CEFTA učestvuje sa 17,6% izvoza i 16,5% uvoza. Obim robne razmjene sa zemljama CEFTA u 2021. godini iznosio je 6,18 mlrd KM ili 16,9% u ukupnoj robnoj razmjeni BiH. Na tržište CEFTA-e u 2021. godini je iz BiH izvezeno robe u vrijednosti od 2,57mlrd KM i izvoz je u odnosu na prethodnu godinu veći za 41,29%. Sa područja CEFTA-e uvezeno je robe u vrijednosti od 3,61 mlrd KM, što je za 30,27% više u odnosu na prethodnu godinu. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA iznosi 71,1%.

U ukupnom obimu vanjskotrgovinske razmjene BiH sa potpisnicima EFTA sporazuma učestvuje sa 2,9%. Obim robne razmjene sa EFTA-om iznosi 1,06 mlrd KM, od čega na izvoz otpada 382 mil KM ili 2,6%, a na uvoz 682 mil KM ili 3,1%. Pokrivenost uvoza izvozom je 56%. Najznačajniji partner EFTA-e je Švicarska sa kojom se gotovo i obavlja sva vanjskotrgovinska razmjena.

U svim sektorima privrede je povećan i izvoz i uvoz, što je dovelo do povećanja ukupnog obima razmjene.

Detaljnije podatke vanjskotrgovinske razmjene možete pogledati u prezentaciji u prilogu.

Na kraju samog događaja, Marija Ašković – Matić, projekt menadžer projekta EU podrška Komorskom investicionom forumu zapadnog Balkana, održala je prezentaciju pod nazivom „Implementacija Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište zapadnog Balkana – Regional Supplier Development Program, Market Access & Market Inteligence Database“.

Naime, potpisivanjem ugovora između Europske komisije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6) u Tirani, 19.decembra 2019. godine, počeo je trogodišnji projekat podrške malim i srednjim preduzećima našeg regiona, za koji je EU izdvojila 2,5 miliona eura. Male i srednje kompanije iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija, u okviru projekta unapređenja konkurentnosti privreda regiona, imat će na raspolaganju konkretnu podršku za unapređenje proizvodnih i izvoznih kapaciteta i povećanje plasmana robe i usluga na regionalnom i svjetskom tržištu. U okviru projekta posebna pažnja je posvećena uspostavljanju i boljem fukncioniranju regionalne suradnje, a Komorski investicioni forum je u okviru Akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog tržišta pokrenuo program za podršku regionalnim lancima snabdijevanja. U okviru programa osmišljen je niz događaja za kompanije i kreirane su dvije besplatne platforme preko kojih firme mogu pronaći poslovne partnere, nabaviti odgovarajuće proizvode ili dobiti informacije o izlasku na nova tržišta.

Prezentacija vt razmjene BiH sa svijetom 2021

[wds id=”74″]