Prezentacija vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u 2020. godini

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine danas je tradicionalno organizovala prezentaciju vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom u 2020. godini za predstavnike diplomatskog kora i institucija BiH koja je održana u hotelu Hills, Ilidža. Uz poštovanje epidemioloških mjera događaju su pored predstavnika ambasada i institucija, prisustvovali i predstavnici asocijacija, udruženja, odbora  i grupacija koje djeluju u okviru Komore. Događaju u Hillsu prethodila je konferencija za medije održana u prostorijama Komore.

Aktuelne podatke razmjene prisutnim je prezentovao predsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković koji je na samom početku istakao da je privreda Bosne i Hercegovine na putu blagog oporavka.  Smanjenje  izvoza i uvoza rezultiralo je  smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita za 20% i on iznosi 6,4 mld KM. U prošloj je godini BiH je zabilježila 10,83 milijarde KM izvoza, te 17,21 miljardi uvoza. Evropska unija je ostala  najznačajniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine. BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa EU učestvuje sa 72,8 posto izvoza i 69 posto uvoza. Najznačajniji partner iz EU i dalje je Hrvatska. Drugi najznačajniji partner  je CEFTA sa čijim članicama se bilježi smanjen izvoz od 11,8 posto, dok je uvoz manji  za 9,2 posto. Srbija je najznačajniji partner BiH od članica CEFTA-e. Kako je istakao predsjednik Vuković,  tokom cijele 2020. godine turbulencija uzrokovana pandemijom koronavirusa, neizvjesnost dužine trajanja, zatvaranje granica, te otkazivanje ugovora, doveli su BiH u recesiju, a što se odrazilo i na vanjskotrgovinsko poslovanje. Osvrćući se na probleme u transportu,  predsjednik je posebno istakao da je proteklu godinu obilježilo otežano funkcioniranje lanaca isporuke, pa čak i njegovi prekidi, uzrokovani globalnom pandemijom Covid-19 i različitim, neusklađenim i nekoordinisanim mjerama.

Detaljnije podatke vanjskotrgovinske razmjene možete pogledati u prezentaciji u prilogu.

Pored predsjednika Vukovića, gostima se obratila i gospođa Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koja je ukazala na aktivnosti Ministarstva usmjerenim na prevazilaženje problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa uz poseban akcenat na Zelene koridore.

Svjesni trenda digitalizacije koji se odvija već godinama na svjetskom i regionalnom nivou kako u privatnom tako i u javnom sektoru, a svakako i bitnosti jake domaće privrede,Komora je  intenzivirala svoje aktivnosti vezano za proces digtalizacije. Slijedom navedenog, a u cilju unapređenja rada, razvila je projekat čiji je cilj upravo unapređenje domaće privrede i jačanje iste pod nazivom DIGITALNA KOMORA. Projekat je prisutnim predstavio projekt menadžer Vahidin Đaltur koji je rekao da je „Digitalna komora” jedinstven ekosistem koji objedinjuje sve kompanije Bosne i Hercegovine na jednom mjestu, u cilju njihove prezentacije u digitalnom okruženju, te njihovog umrežavanja i povezivanja sa potencijalnim kupcima, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Pored registra kompanija, platforma će sadržavati i integrisane brojne alate i servise (B2B baza proizvođača u BiH, EXPORT online, virtuelni B2B sastanci, online EDUCATION, online tenderi i sl. ) koji imaju za cilj da pruže detaljne informacije o uvoznim/izvoznim procedurama, te da omoguće bh. kompanijama potrebno znanje i informacije kojima mogu unaprijediti svoje poslovanje u svim njegovim aspektima.

Iznoseći zaključke i prijedloge mjera za izlazak iz krize, predsjednik Vuković je istakao da je važno osigurati prekogranično kretanje, digitalizaciju kompanija i privrednih usluga, unaprijediti upravljanje javnim finansijama i nabavkama kako bi se značajno povećala odgovornost, transparentnost i efikasnost kod utroška javnih sredstava. Naravno, neophodno je i dalje raditi na olakšavanju viznog režima, pružati podršku  projektima Kupujmo domaće, formirati vijeća za saradnju, smanjiti namete u transportu.

Prezentacija vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u 2020. godini

 

 

Share This