Predstavnici VTK/STK BiH učestvuju na Digitalnom samitu u Beogradu

Drugi po redu Digitalni samit Zapadnog Balkana svečano je otvoren danas u Palati Srbije u prisustvu velikog broja visokih zvaničnika, predstavnika vlada zemalja Zapadnog Balkana, Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju i mnogih drugih međunarodnih organizacija i asocijacija, kao i predstavnika privrednih komora i privrednika. Samitu prisustvuju i potpredsjednici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković i Ahmet Egrlić.

Dvodnevni Samit je otvorila predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a učestvuje i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Hulin Džao. Samit je okupio 200 govornika iz 30 ekonomija, kao i 700 kompanija, a očekuje se posjeta oko 4.000 učesnika.

Digitalni samit je događaj od izuzetnog značaja za digitalnu transformaciju ekonomija regiona i jedan je od simbola saradnje iniciran Berlinskim procesom. U okviru Samita političkim i poslovnim liderima predstaviće se najnoviji trendovi u oblasti IT industrije.

Prvog dana Samita svečano je potpisan Multilateralni sporazum o smanjenju cijene roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana. Potpisnik Sporazuma ispred Bosne i Hercegovine bio je zamjenik ministra transporta i kominikacija Saša Dalipagić.

Ovim Sporazumom, čije su potpisnice Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Republika Crna Gora, Republika Kosovo, Republika Sjeverna Makedonija i Republika Srbija, počinje prijelazno razdoblje u kojem će cijene usluga roaminga u regiji biti znatno snižene. Prijelazno razdoblje trajat će do 2021. godine, kada se očekuje potpuno ukidanje roaminga između pomenutih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Potpredsjednici Vuković i Egrlić prisustvovali su sastanku Komiteta za digitalizaciju Eurokomore održanom na marginama prvog dana Samita, na kojem je predstavljen i proces digitalizacije bosanskohercegovačkog društva koji je Komora pokrenula u decembru 2018. godine, kao i sastanku Komorskog investicionog foruma.