Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković sa suradnicima posjetio je kompanije ThermoFLUX d.o.o. i Jajce Alloy Wheels u Jajcu, gdje je razgovarao o trenutnom poslovanju i planovima za budućnost, kao i problemima sa kojima se kompanije suočavaju, te mogućnostima saradnje sa Komorom.

Kompanija TermoFLUX je osnovana 2007. godine i njeni počeci se vezuju za proizvodnju kotlova na pelet i automatskih kotlova na sitni ugalj. Vremenom su se razvijali, ulagali u najnoviju opremu i alate. Izrasli su u respektabilnu firmu koja trenutno upošljava preko 160 radnika. Kompletan proces proizvodnje se obavlja u novoizgrađenim halama površine 14500 m2. Sama proizvodnja je na veoma visokom tehnološkom nivou. Rezanje, savijanje i zavarivanje se vrši sa najsuvremenijim CNC strojevima čiji se broj iz godine u godinu povećava. Veliki dio proizvodnje izvoze, a njihovi proizvodi su veoma konkurentni na inozemnom tržištu.

Kompanija Jajce Alloy Wheels je njemačka kompanija, od 2006. godine, koja se već decenijama bavi proizvodnjom aluminijskih felgi koje svoje tržište pronalaze u brojnim zemljama EU. Kompanija je izvozno orijentisana, posjeduje automatizovanu proizvodnju prema visokim standardima kvaliteta neophodnim za autoindustriju. Upošljavaju preko 200 radnika koji rade na realizaciji proizvodnog procesa, počevši od razvoja i dizajna do izvoza finalnog proizvoda.