Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine prisustvovali su danas svečanom otvaranju proizvodne hale firme “Kolektor CCL” u mjestu Povelič kod Srpca.

U izgradnju hale uloženo je više od milion evra vlastitih sredstava i zaposleno novih 108 radnih mjesta. Ovaj koncern trenutno zapošljava 500 radnika u proizvodnim halama u Srpcu, Laktašima i Klašnicama, a planiraju i otvaranje četvrte u Prijedoru.

Prema rječima predsjednika Nadzornog odbora slovenačke kompanije “Kolektor” Stojana Petriča od početnog prometa koji je 2005. godine iznosio milion evra, u ovoj godini on iznosi 28 miliona evra, a cilj je blizu 1.000 zaposlenih i ukupni promet od 75 miliona evra do 2025. godine. On je rekao da će investicije u ovu halu biti povećane već sljedećih sedmica zbog vrijedne opreme koja će biti prevezena iz Slovenije.

Inače, Firma “Kolektor CCL” posluje u sastavu slovenačke kompanije “Kolektor” koja ima više desetina preduzeća u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi, a proizvodi elektro-komponente za auto-industriju i industriju ručnih alata za velike svjetske brendove. Među najvažnijim kupcima “Kolektora” su “Valeo”, “Boš”, “Remi”, “Male”, “Štil” i ostale poznate.