Predsjednik VTK/STK BiH u radnoj posjeti Trebinju

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković, zajedno sa predsjednicima privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH,  a u okviru radne posjete ministra vanjske trgovine ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca Trebinju, sudjelovao je na sastanku organiziranom povodom izgradnje slobodne zone u Trebinju.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao, između ostalog, da će predstavnici Grada i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u narednom periodu posjetiti slobodne zone u našoj zemlji i regionu kao bi se upoznali s njihovim funkcioniranjem, te da je u toku izrada elaborata o prvoj slobodnoj zoni u Republici Srpskoj. Također, on je kazao da će nakon posjete slobodnim zonama biti definirano što je neophodno za osnivanje slobodne zone u Trebinju.
– Prednosti naše slobodne zone su blizina luka ‘Ploče“ i budućeg aerodroma u našem gradu, što će nam omogućiti da ozbiljnije kompanije počnu svoje poslovanje u Trebinju- kazao je Ćurić.

Ministar Košarac je rekao da sastanak, četvrti po redu koji se tiče osnivanja slobodne zone u Trebinju, govori o ozbiljnoj namjeri Gradske uprave i gradonačelnika kada je riječ o stvaranju još povoljnijeg privrednog ambijenta.
-Brojne su komparativne prednosti područja Trebinja, što će slobodnu zonu učiniti veoma atraktivnom za potencijalne investitore- naveo je Košarac.

Projektnu aktivnost osnivanja slobodne zone podržao je i predsjednik Vuković kazavši da će Komora staviti sve svoje kapacitete na raspolaganje, ne samo pri izradi elaborata već dovođenja projekta do kraja.
-Današnji sastanak je dokaz da komorski sustav djeluje cjelovito kada je u pitanju gospodarstvo u Bosni i Hercegovini. Slobodne zone predstavljaju veliki potencijal, prije svega za proizvodnju a potom i za izvoz roba. Mi ćemo staviti na raspolaganje sve kapacitete, stručne i pravne timove koji će pomoći pri uspostavljanju slobodne zone, a u suradnji s drugim zemljama osigurati posjete i sve druge aktivnosti koje će doprinijeti funkcioniranju slobodne zone- kazao je Vuković.

Nakon sastanka s predstavnicima Grada Trebinja, ministar Košarac i predstavnici komorskog sistema Bosne i Hercegovine posjetili su kompaniju “Dineco d.o.o.” i Vinariju “Anđelić”.  Istog dana, po završetku obilaska kompanija, održan je sastanak ministra i predjednika komora na kojem je bilo riječi o zaštiti domaće proizvodnje.