Poziv za učešće na događaju „Investicijski dan BiH u Bursi“

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava poslovnu zajednicu da Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa  Fondacijom BIGMEV i Privredno-industrijskom komorom Burse, organizuje dana 24. oktobra 2019. godine „Investicijski dan BiH u Bursi“.

Na događaju će se u plenarnom dijelu predstaviti atraktivni privredni sektori, poslovni ambijent i mogućnosti ulaganja u BiH za više od stotinu kompanija iz Burse. Poseban fokus će biti stavljen na sektor metalo-prerade i proizvodnje auto-dijelova, turistički sektor, tekstilni sektor te poljoprivredu i proizvodnju hrane. Nakon plenarnog dijela događaja predviđeno je održavanje B2B sastanaka sa kompanijama iz Burse.

Cilj događaja jeste podsticanje povećanja investicija, učvršćivanje već postojeće saradnje između dvije države, kao i proširenje postojeće mreže kontakata i stvaranje novih, odnosno jačanje postojećih relacija između bh i turskih privrednika.

Bursa, nekadašnja prijestonica Otomanske imperije, stara više od 5.000 godina, danas je četvrta po ekonomskoj razvijenosti u Turskoj, sa BDP-om za 4 odsto većim od prosjeka zemlje. Poslije Istanbula, Bursa je najveći turski izvoznik. U njoj je više od 13 industrijskih zona u kojima posluje više od 60 000 kompanija. Četiri glavne industrije su auto, tekstilna, prehrana i proizvodnja mašina. Svaki četvrti automobil u Turskoj je proizveden u Bursi. Više od 5 500 proizvođača svih vrsta tekstila posluje u Bursi. Privredno-industrijska komora Burse okuplja više 35.000 članova.

Više informacija o događaju dostupno je na www.fipa.gov.ba.